Astronautika: istorija

Gagarin-1 

Juče je na aerodromu u Beogradu, zapravo u velelepnoj zgradi Muzeja vazduhoplovstva, ambasador Ruske federacije Aleksandar Vasiljevič Konuzin otvorio skromnu ali dirljivu izložbu povodom prvog leta čoveka u kosmos. Na slici je Gagarinov portret, ali prikazan ne u Beogradu već i Moskvi, na sličnoj izložbi organizovanoj u povodu 12. aprila 1961. godine.

Uspeh je bio velika pobeda za Sovjete u svemirskoj trci, i još uvek se smatra jednim od najvećih sovjetskih dorstignuća. Bio je to jedan od glavnih pokretača Amerike da do kraja te decenije izvede let čoveka na Mesec.

 Gagarin-2

Jurij Gagarin na treningu pre svog istorijskog leta. Tada je imao samo 27 godina.

 

 Vostok-1

Gagarina je u svemir otišao u letilici Восток-1“. Dvostepena raketa Восток-K“ (8K72K), koja ga je ponela, imala 4 je bustera (na slici) na tečno gorivo.

 

 Gagarin-3

Možda najpopularnija slika Gagarina. Let je počeo njegovom komandom: „Hajdemo!“ Raketa ga je podigla na visinu od 327 km. Tokom sletanja, Gagarin je bio izložen naprezanju od 8-10 g ali je sve vreme ostao svestan.

 

 kapsula

Posle 108 minuta leta, Gagarin je sleteo padobranom na zemlju, a kapsula u obliku đuleta teškog tri tone, sletela je posebno. Gagarin je bio katapultiran na visini od oko 7 km.

 

Gagarin-Hruscov 

Nakon Gagarinovog povratka, Nikita S. Hruščov, sovjetski lider, bio je oduševljen i poručio je Amerikancima da ovaj let „predstavlja još jedan herojski podvig sovjetskog čoveka“.

 

 porodica

Gagarin sa suprugom Valentinom i ćerkom Jelenom. Snimljeno 1960. godine.

 

Gagarin-4 

Gagarin se vratio u SSSR kao narodni heroj. Nažalost, dani slave su kratko trajali; poginuo je u 34. godini u udesu vojnog mlaznjaka.

 

 muzej

U posebnoj prostoriji Memorijalnog muzeja astronautike u Moskvi prikazane su Gagarinove lične stvari.

 

fotografije 

Fotografije kosmonauta prikazane u muzeju. Mnogi od njih su postali narodni heroji i priznati naučnici.

 kapsula-muzej

Kapsula Восток 3KA-2“, u kojoj je par nedelja pre Gagarina lansirana lutka, prikazan je pre 3 dana na agenciji u Sothebyju. Cena je od \(800.000 do \)1 milion.

 maketa

U nedelju je u Sankt Petersburgu lansirana savremena maketa rakete da bi i tako bio proslavljen Gagarinov praznik – 50 godina od prvog leta čoveka u svemir.


50 godina kosmonautike

Međunarodni dan čovjekova leta u svemir

Srećan praznik Gagarinu (i svima nama)
GAGARIN SUMNJAO DA ĆE BITI PRVI
Misteriozna smrt Jurija Gagarina
Kako je poginuo Gagarin (prvi deo članka iz Astronomije)
Misteriozna smrt Jurija Gagarina - II deo, PDF
Moj brat Jurij
POVODOM DANA KOSMONAUTIKE 12. aprila 1961. godine u kosmos se vinuo prvi kosmonaut planete, Jurij Gagarin. Kako su za taj let saznali njegov brat, majka i otac. O tome je u svojoj knjizi “Moj brat Jurij” pisao Valentin Gagarin, brat prvog kosmonauta. Tekst je na srpskom jeziku objavljen 70-ih godina u prevodu Rajka Doškovića, dopisnika, urednika i prevodioca RIA "Novosti".
Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: