Tycho Cas SN1572
Karta Kasiopeje sa pozicijom nove iz 1572. Iz knjige De stella nova

U istoriji astronomije 11. novembar 1572. je važan datum. Tog dana Tiho Brahe, najveći nebeski posmatrač predteleskopske ere, uočio je sjajan objekat u sazvežđu Kasiopeja. Tihoova merenja pomoću sekstanta tokom vremena pokazala su da se objekat ne pomera u odnosu na zvezde, što je značilo da se ne nalazi u našoj blizini, poput recimo kometa, već u sferi samih zvezda. To je bilo šokantno otkriće jer je prkosilo čvrstom uverenju da je pomenuta sfera božanskom zamisli stvorena savršena, perfektna i prema tome nepromenljiva. A sad je ispalo da ta sfera nije baš sasvim nepromenljiva i savršena jer se u njoj pojavila sasvim nova zvezda.

Tiho je novu zvezdu pomno posmatrao sve dok 1574. nije izbledela. Svoja opažanja, i precizna merenja opisao je u knjizi De stella nova (Nova zvezda) koja ga je proslavila širom Evrope. Knjiga je objavljena 1573. u Kopenhagenu.

Danas znamo da je ta Tihoova zvezda bila umiruća zvezda koja je u divljoj eksploziji izbacila u prostor svoje spoljne delove kao posledica urušavanja jezgra zvezde. Sjajani oblaci gasa ove zvezde se još mogu videti moćnim teleskopom.

Treba reći da su tu novu zvezdu posmatrali astronomi i pre Brahea. Zapisano je da ju je još 6. novembra, možda i čak i 3. 1572. uočio Wolfgang Schuler. Ipak u istoriji ona će ostati poznata kao Thoova nova (Tycho's Nova)

Nova je latinska reč koja znači, „nova“. Zatim je taj naziv ostao za druge zvezde sa sličnom sudbinom. Latinska reč stella na našem je zvezda.

Šta su to nove i supernove zvezde?


Nova iz Kruševca

Nova i NGC6905

Eksplozija zvijezde uhvaćena očima teleskopa

Sjajna Nova 2013 u Delfinu

Eksplozija udaljene zvijezde vidljiva sa Zemlje