720936main pia16680-673

Brzinom od sto hiljada kilometara na sat grandiozni supergigant, zvezda Betelgez iz sazvežđa Orion, juri u susret džinosvkom zidu gasa i prašine. Do sudara će doći uskoro, za oko 12 500 godina što je za kosmičke pojmove vremena veoma kratak period. Ali mogo pre toga, za 5000 godina, u zid će udariti solarni vetar koji je izbacila zvezda i koji se u luku vrtoglavo udaljava od nje.

Ranije se smatralo da i ovaj zid potiče od zvezde i da je nastao kada je zvezda erupcijom u jednoj svojoj fazi života izbacila ogromne kolikočne svojg materijala, ali je analizom snimaka uočeno njegovo sopsteveno kretanje, nezavisno od kretanja zvezda, te da je on i po poreklu nezavisan od zvezde. Taj zid je izgleda samo rub obližnjeg međuzvezdanog oblaka.

betelgeuse-rb

Betelguese je gigantska zvezda. Nalazi se u levom ramenu (gledano sa Zemlje) sazvežđa Oriona i lako se može videti i golim okom sa Zemlje. Betelguese je oko 100.000 puta sjajnija od Sunca i 1.000 puta veća zvezda. Da se nalazi u centru našeg solarnog sistema zauzeo bi čitav proctor do Jupitera. Za oko milinon godina, kada Betelgez iskoristi svoje poslednje nuklearno gorivo izlitiće svoj poslednji omotač u sjajnoj, silovitoj eksploziji koju zovemo supernova.

Fotografiju je snimio infracreni teleskop Evropske svemirske agencije, Hechel.


Betelgeuse

Njeno ime u prevodu znaci ruka dzina. Jedna od najpoznatijih supergigantskih zvezda Betelgeuse se nalazi u desnom ramenu sazvezdja Orion, velikog lovca.

Orion

Orionu čovek mora da se divi. Moćan je, veličanstven i lep. Zbog svojih sjanih zvezda i veličine lako se uočava na nebu. Poznat je od davnina, pa ga i Homer pominje u Ilijadi. Orion spada u najstarija sazvežđa.