pulsar_svjetionik

Troje ne-znanstvenka, Chris i Helen Colvin (SAD) te Daniel Gebhardt (Njemačka) otkrili su dosad nepoznati pulsar. Nekadašnja obična zvijezda, tijekom svojeg životnog puta došla je u stadij brzorotirajuće neutronske zvijezde. Novootkriveni pulsar dobio je naziv PSR J2007+2722, od nas je udaljen 17.000 svjetlosnih godina i nalazi se u zviježđu Vulpecula. U samo jednoj jedinoj sekundi ovaj usamljeni gravitacijski monstrum čak se 41 puta okrene oko vlastite osi! Pulsari su poput pravih svjetionika s ultra točnim satom. Blinkaju na desetke puta u sekundi i s točnošću da se u jednom trenutku razmišljalo kako bi se čak i naše računanje vremena (definicija sekunde) moglo bazirati upravo na njima.

Zanimljivo je kako su ovi ne-znanstvenici svoje otkriće načinili zahvaljujući slobodnom vremenu svojih računala! Ovo je inače prvo otkriće objekata u dalekom svemiru učinjeno zahvaljujući edukacijsko-istraživačkom projektu Einstein@Home, koji kao podlogu za istraživanje koristi podatke prikupljene pomoću 300 m radioteleskopa Arecibo.

Bilo tko od nas danas ima mogućnost da se putem interneta i računala priključi određenim znanstvenim istraživanjima. Astronomi (ali i ne samo oni) u suradnji s programerima izradili su nekoliko programskih platformi koji građani slobodno i dobrovoljno preuzimaju na svoja računala. Obzirom na velike količine podataka koje sakupljaju teleskopi diljem svijeta oni se svi ne stignu obraditi. Tu nastupaju znanstvenici-amateri koji svoja računala koriste kao bazu za obradu podataka i istraživanja. Računala u slobodno vrijeme (kada ništa ne rade) obrađuju podatke i zatim ih šalju u bazu. Na taj su način dvoje amerikanaca i jedan nijemac postali otkrivači nekadašnje neutronske zvijezde – danas brzorotirajućeg pulsara.

U ovom trenutku preko 250.000 dobrovoljaca iz 192 zemlje svijeta na ovaj način daje svoj doprinos znanosti. Detalji o ovom otkriću publicirani su u izdanju Science Expressa od 12. kolovoza pod naslovom "Pulsar Discovery by Global Volunteer Computing“.

Bruce Allen, voditelj projekta Einstein@Home nada se kako će ovo otkriće potaknuti i druge da se priključe i sudjeluju u projektu. Na ovaj se način znanost približava „običnim“ ljudima i pokazuje kako svatko do nas može dati svoj doprinos razumijevanju prostor-vremena čiji smo i sami dio.

Želite li se i vi priključiti velikom međunarodnom timu znanstvenika-amatera te možda otkriti nešto novo ukucajte u tražilicu riječ „boinc“. Nakon toga samo i isključivo o vama ovisi hoće li neko naredno otkriće biti porijekolm i iz Hrvatske!

 

Marino Tumpić

 

ILUSTRACIJA:

Pulsar_svjetionik – Novootktiveni svjetionik u svemiru