Ovo su najavljeni članci sa sajtova Svemirskog teleskopa Hubble, koji ukratko opisuju opservacije WR 124 provedene tim instrumentom. Prva slika je Hubbleova Slika tjedna iz 2015. g, s WR 124 u glavnoj ulozi. Dodajem i mozaičnu sliku koja uspoređuje novi Webbov i stari Hubbleov uradak. Obje fotografije su smanjene na 45 posto svoje izvorne širine. Vidimo da je Webbova slika puno veća, detaljnija i, naravno, puno bogatija (infracrvenim) bojama.

Vidimo i to da se i u ova dva tekstića kaže da je WR 124 u Strijelcu. A nije! U Strijeli je!

 

Priredio i prilagodio: 
Zoran Knez
AstroMosor

 

Članak iz 1998. godine:

VELIKE VATRENE LOPTE! HUBBLE VIDI SJAJNO GRUMENJE IZBAČENO IZ BLISTAVE ZVIJEZDE

Ova dramatična snimka NASA-inog Svemirskog teleskopa Hubble, koja podsjeća na eksploziju pirotehničke rakete, otkriva da je energična zvijezda WR 124 okružena vrelim grudama plina izbačenim u svemir brzinom od više od 160000 km/h.

WRZKnez 2

Uočljivi su i prostrani lukovi sjajnog plina oko zvijezde, koji tvore uočljive vlaknaste kaotične podstrukture, no bez neke sveobuhvatne ljuske. Premda je postojanje grudica u vjetru s vrelih zvijezda deducirano pomoću spektroskopskih opservacija njihova unutarnjeg vjetra, Hubble ih u ovoj maglici M1-67 razabire neposredno, oko WR124, kao 160 milijarda kilometara široke sjajne plinske grude. Svaka od njih ima oko 30 Zemljinih masa.

Masivna vruća središnja zvijezda, poznata je kao Wolf-Rayetova zvijezda. Te krajnje rijetke, kratkovjeke i supervruće zvijezde (ova ima temperaturu od 50000 K), prolaze fazu obilježenu silovitim odbacivanjem mase. Grude bi mogle biti ishod nejednolike emisije žestokog stelarnog vjetra.

Starost okolne maglice procjenjena je na ne više od 10000 godina, što znači da je ona tako mlada da se još nije zabila u plinove koji ispunjaju okolni međuzvjezdani prostor.

Hladeći se, grude se i razilaze u svemir, tako da neće predstavljati opasnost za susjedne zvijezde.

Zvijezda je udaljena 15000 svjetlosnih godina, u zviježđu Strijelca. Fotografiju je načinila WFPC2. Boje su lažne, kako bi se naglasile pojedinosti u građi maglice.

https://hubblesite.org/.../news.../1998/news-1998-38.html


Slika tjedna:

KOZMIČKI PAR

17. kolovoza 2015.

Ovdje vidimo spektakularno druženje zvijezde Hen 2-427 - češće nazivane WR 124 - i maglice M1-67 koja je okružuje. Oba ta objekta, zabilježena ovdje NASA/ESA-inim Svemirskim teleskopom Hubble, nalazimo u zviježđu Strijelca. Od nas su udaljena 15 tisuća svjetlosnih godina.

WRZKnez 1

Zvijezda Hen 2-427 blista u samom središtu ove eksplozivne slike i oko vrućeg grumenja plina izbačenog (s nje) u svemir brzinama većim od 150 tisuća kilometara na sat.

Hen 2-427 je jedna Wolf-Rayetova zvijezda, nazvana po astronomima Charlesu Wolfu i Georgesu Rayetu. Wolf-Rayetove zvijezde su vrlo vruće i svojstveno im je žestoko odbacivanje tvari od koje su sazdane.

Procjenjuje se da maglica M1-67 nije starija od 10 tisuća godina - što je malo dijete prema astronomskim mjerilima - ali je ona svejedno prekrasna i veličanstvena za vidjeti.

Jedna inačica ove slike je bila objavljena 1998. g, ali je ona sada rereducirana (?!) novim računalnim programima.

ESA/Hubble & NASA; Acknowledgement: Judy Schmidt (geckzilla.com); NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

https://esahubble.org/images/potw1533a/

Preuzeto sa FB