Ovo je novi članak sa sajta NASA-inog Rendgenskog opservatorija Chandre. Ako sam dobro izbrojio, to je ukupno 11. članak s toga sajta koji se tiče ostatka Tychove supernove.

Slike su, redom, kompozit, te Chandrina, IXPE-ova i DSS-ova fotografija. Meni je tu od svega najdojmljivije to što se u vidljivom svjetlu od ovog ostatka supernove ne vidi apsolutno ništa. Takve su te supernove tipa Ia: ne ostavljaju trajne ostatke, već samo tanane balone od razrijeđenog plina, koji se brzo napuhnu i rasprše se u svemir!

Vidi i https://www.facebook.com/.../4910.../posts/4629454220477714/ , odnosno https://www.facebook.com/.../4910.../posts/5607227116033748/ !


Odgonetanje tajni povijesne Tychove supernove

TychoSupenova

Ova slika pruža novi uvid u ostatak Tychove supernove, nazvane po danskom astronomu Tychu Braheu (1546.-1601.), koji je prije više od 450 godina bio primijetio izuzetni sjaj te "nove" zvijezde u zviježđu Kasiopeje. Astronomi su uporabili NASA-in satelit IXPE (Imaging X-ray Polarimetry Explorer) kako bi proučili polarizirano (rendgensko) svjetlo koje stiže iz Tycha, (plinskog) krša izbačenog u svemir eksplozijom zvijezde (bijelog patuljka). IXPE je po prvi put razotkrio geometriju magnetskih polja u blizini udarnog vala supernove, koji se još uvijek širi od mjesta eksplozije i koji oblikuje granicu oko izbačenog materijala. Razumijevanje geometrije magnetskih polja omogućuje znanstvenicima da dodatno istraže na koji način čestice bivaju ubrzavane u tome ostatku supernove.

Na ovoj kompozitnoj slici, podaci dobiveni IXPE-om (ljubičasto i bijelo) su udruženi s onima prikupljenima NASA-inim Rendgenskim opservatorijem Chandrom (crveno i plavo). Sve je to zajedno naneseno na zvjezdano polje snimljeno u programu DSS (Digitized Sky Survey).

Tijekom nekoliko desetljeća svog postojanja, Chandra je višekratno promatrao ostatak Tychove supernove, pomogavši na taj način istraživačima da dođu do ključnih otkrića vezanih uz taj fascinantni objekt. Svojom sposobnošću da identificira i analizira polarizirano rendgensko svjetlo, IXPE se nadovezuje na Chandrine temelje. Tanka crvena crta oko vanjskog oboda ovog ostatka supernove, vidljiva u Chandrinim podacima, mjesto je na kojemu elektroni bivaju ubrzavani do visokih energija spiralnim gibanjem duž magnetskih silnica. Zahvaljujući tome, oni odašilju rendgenske zrake. To je dokaz da su ostaci supernova značajan izvor visokoenergijskih čestica - što uključuju elektrone i protone - koje neprestano bombardiraju Zemljinu atmosferu.

Tychova supernova je bila tipa Ia. Takva silovita eksplozija se dogodi kada neki bijeli patuljak u dvojnom sustavu privuče na sebe sa zvijezde pratilje dovoljno materijala da dosegne granicu mase, ili kada se dva bijela patuljka međusobno stope. Potpuno uništenje bijelog patuljka (u eksploziji supernove) raznese preostali krš u svemir enormnim brzinama.

Jedan znanstveni rad kojim je opisano ovo novo istraživanje ostatka Tychove supernove, kojega je vodio Riccardo Ferrazzoli iz talijanskog Nacionalog institua za astrofiziku (Rim), objavljen je u novom broju Astrofizikalnog dnevnika, a dostupan je i na Internetu.

IXPE je plod suradnje NASA-e i Talijanske svemirske agencije, uz doprinos tvrtki i znanstvenika iz 12 zemalja.

X-ray (IXPE: NASA/ASI/MSFC/INAF/R. Ferrazzoli, et al.), (Chandra: NASA/CXC/RIKEN & GSFC/T. Sato et al.), Optical: DSS; Image processing: NASA/CXC/SAO/K. Arcand, L. Frattare & N. Wolk

https://chandra.harvard.edu/photo/2023/tycho/

Članak preuzet sa FB 

 

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi: