Na vedrom noćnom nebu u mislima lako možete povezati tri zvezde u trougao. Neki od tih trouglova, kao na primer Letnji trougao, imaju poseban značaj u osmatračkoj astronomiji, većina je bez ikakvog smisla, ali ima jedan koji je ozvaničen i uvršten kao jedno od 88 sazvežđa. Zove se, a kako drukčije nego, Trougao odn. Trokut (Triangulum na latinskom) i sad je u dobroj poziciji za posmatranje. Trougao je malo sazvežđe severnog neba markiran sjajnim zvezdama, poznato je od antičkih vremena, Vavilona i starih Grka. Nalazi se između sazvežđa Perseus i Pisces, Andromede i Taurus. 

Glavne zvezde Trianguluma

3ugao

Ključne zvezde u trouglu su tri koje označavaju njegove uglove. Zvezda Alfa Trianguli sija magnitudom 3,42, a nalazi se 64 svetlosne godine od Zemlje. Obično su alfa zvezde najsjajnije u jednom sazvežđu, ali to nije uvek slučaj. Tako je i sa Alfa zvezdom u Trouglu i ona je samo druga najsjajnija zvezda u ovom sazvežđu.

Sledeće dve zvezde u uglovima trougla su blizu jedna drugoj. Beta i Gama Trianguli leže dva stepena jedna pored druge a one zajedno nešto manje od sedam stepeni od Alfe. Beta Trianguli, ili Mizan, je najsjajnija zvezda u Trouglu. Njena magnituda je 3,0 i nalazi se na 124 svetlosne godine od nas. Gama trianguli ima magnitudu 4,02 a daleko je 118 svetlosnih godina.

Galaksija Triangulum

Baxter osmatracU sazvežđu Trougao postoji veći broj bledunjavih galaksija, ali jedna se po sjaju izdvaja i privlači našu pažnju. Ona je zapravo jedna od najsvetlijih galaksija na Zemaljskom nebu. To je galaksija Triangulum, poznata i pod imenom Pinvheel (vrteška) odn. M33. Nalazi se nešto više od četiri stepena od Alfa trougla, u pravcu Velikog četvorougla Pegaza. Njena magnituda iznosi 5,7 i može da se zapazi kroz dvogled, ali samo pri tamnom i prozirnom nebu i ako se stabilno drži. Ako ovu galaksiju gledate kroz teleskop, ili još bolje na kvalitetnoj fotografiji, imaćete vrlo lep doživljaj. Svakako treba da je posmatrate sa nekog tamnog mesta, bez ikakvog svetlosnog zagađenja, a i onda treba prvo da dobro priviknete oči na mrak. Tada ćete videti malo svetliji centralni ovalni oblik galaksije. Sa boljim teleskopom možete se nadati da razaznate i poneki od njegovih spiralnih krakova. 

Inače ta galaksije, M33, se nalazi na tri miliona svetlosnih godina od nas što je za kosmičke razdaljine galaksija vrlo blizu. 

M33 je član Lokalne grupe galaksija kojoj sem naše, Mlečnog puta, pripadaju i Velika galaksija u Andromedi, Veliki i Mali Magelanovi oblaci (kao još i više desetina drugih manjih galaksija). 

TrougaoMapaSkySafari