Svedočili smo o Velikom potamnjenju 2019-te godine. Betelgez, crveni superdiv u zimskom sazvežđu Oriona je pomenute godine ušao u fazu potamnjenja do tada nezabeleženo od kad se prate promene sjaja. Nakon navedenog događaja, usledio je kratak porast u sjaju a zatim, avgusta 2020-te, usledilo je novo takozvano Sekundarno potamnjenje. Ubrzo joj je porastao sjaj u jesen te godine. Zvezda je nastavila da sija sve jače da bi ovih dana dostigla petogodišnji maksimum i što je u skladu sa promenama tokom ciklusa koji se prati već duže od sto godina.

Pulsator kakav je Betelgez predstavalja zvezdu promenljivog sjaja tipa SRc perioda 423 dana u opsegu od 0,0 do 1,6 vizuelnih magnituda (izvor AAVSO). Astronomi smatraju da su se neobična odstupanja u promeni sjaja odigrale usled pojave oblaka prašine u neposrednoj blizini Betelgeza u pravcu iz koga posmatramo zvezdu.

Tokom večeri 05/06.03.2022. sam fotografski zabeležio sjajni Betelgez u odnosu na okolne zvezde. Sjajni superdiv je uporediv sa zvezdom Procion i čiji je sjaj 0,3 vizuelne magnitude a nalazi se u sazvežđu Mali pas (Canis Minoris).

Tokom Velikog potamnjenja, pre nešto više od dve godine, vizuelno sam ustanovio da je sjaj Betelgeza opao do sjaja Belatriksa, zvezde 1,6 vizuelnih magnituda takođe u Orionu i što predstavlja rekordni minimum zabeležen u istoriji. Do tada se minimum kretao oko prve magnitude.

Naredni minum se očekuje juna meseca 2022. (izvor Astronomski telegrami ATel #15240).

Slika 1
Slika 1 i Slika 2 koje se smenjuju na klik
Sazvežđe Orion sa Betelgezom i Belatriksom i sazvežđe Mali pas sa Procionom (klik na sliku). Autor: Laslo Kočmaroš

Slika 3
Slika 3
Sazvežđa Orion i Mali pas. Prikazan je i deo sazvežđa Blizanaca. Izvor: Stelarijum.

Slika 4
Slika 4
Orion na zalasku. Prati ga Južno sazvežđe Zec u donjem levom uglu. Autor: Laslo Kočmaroš

Činjenice o Betelgezu
Nova saznanja o Betelgezu
Prostorno razložena ultraljubičasta spektroskopija dubokog potamnjivanja Betelgeza
Sekundarni oblak prašine oko Betelgeza
Otkazana eksplozija supernove zvijezde
Kolosalna eksplozija zvijezde na vidiku?!
Betelgez potamneo
Šta će biti kada Betelgez eksplodira
Spora rotacija crvenog superdžina Betelgeza