U skupini projekata pod zajedničkim nazivnikom „građani-znanstvenici“ (BOINC platforma) nalazi se i nekoliko astronomskih tematika. U jednoj od njih (Planet Hunters) astronomi-amateri-znanstvenici sudjeluju u potrazi za svjetovima oko drugih zvijezda (ekstrasolarnim planetama). Bila su potrebna desetljeća napornog rada prije otkrića prve planete izvan Sunčeva sustava.

PH1Danas zanmo za postojanje nekliko stotina njih a nova otkrića slijede ubrzanim tempom. Sada su građani znanstvenici na BOINC platformi Planet Huntersa pronašli planetu za kakve se mislilo da je gotovo nemoguće da postoje. Exoplaneta je dobila naziv PH1 a nalazi se u orbiti oko dvaju zvijezda koje orbitiraju oko druge dvije zvijezde. Četverostruki zvjezdani sustav s jednom planetom! Cirkumbinarna planeta PH1 šest je puta veća od Zemlje. Opis njezine orbite oko matičnog dvojnog zvjezdanog sustava, te ovog oko još dvije zvijezde zaista bi zahtjevao „gramatičko lomnjenje jezika na ekranu“. Planeta je pronađena obradom javno dostupnih podataka sa web stranica www.planethunters.org.

Svega šest planeta je dosad otkriveno oko dvojnih sustava zvijezda. PH1 koja se nalazi u zvjezdanom sustavu s četiri zvijezde predstavlja raritet i ekstrem u nastanku i evoluciji planeta oko drugih zvijezda, izjavio je Meg Schwamb sa sveučilišta Yale koji se bave ovom problematikom. Istraživanje ovog višestrukog nebeskog sustava dati će nam uvid u dinamiku i razvoj nebeskih tijela planetarnog tipa u uvjetima brzopromijenjiva okoliša.

Promjene sjaja zvijezda najprije su putem Planet Hunters aplikacije uočili Kian Jek iz San Franciska te Robert Gagliano iz Cottonwooda. Nakon prijave njihove opservacije, Schwamb i ekipa profesionalnih astronoma provela je dopunska mjerenja s Keckovim teleskopima smještenim na Mauna Kea (Hawaii) te potvrdili postojanje PH1. Osim velikog i značajnog otkrića ovaj nam uspjeh suradnje građana (amatera) i znanstvenika jasno pokazuje koliko su neka društva daleko od našeg gdje se dio znanstvene zajednice smatra nedodirljivim a svaki pokušaj amaterskog bavljenja znanošću shvaća kao direktni napad na njihov integritet i profesiju. Možda zato jer je potrebno pravdati nerad? Amateri-građani-znanstvenici, kako to gordo zvuči, jel da?

 

LINKOVI

Lista naj- vansolarnih planeta
Lista je napravljena s obzirom na do sada otkrivene vansolarne planete i svakako će se menjati sa novim otkrićima i saznanjima.

755 vansolarnih planeta
Prema popisu od 30. januara ove godine do sada je otkriveno 755 vansolarnih planeta u 605 planetarnih i 99 multiplanetarnih sistema...

Periodni sistem vansolarnih planeta
Do sada otkrivene vansolarne planete poređane prema masi i mestu u odnosu na nastanjivu zonu.

O misiji KEPLER

... otkrivanje velikih planeta i to onih koje orbitiraju blizu svoje matične zvezde. Takvi tranizti su upadljiviji i češći, a za otkrivanje manjih planeta i planeta koje se nalaze na daljim orbitama potrebno ...