Međunarodni tim astrofizičara otkrio je kako je moguće osloboditi se gravitacionog polja galaktičke crne rupe.

Izvor: Independent

 crnarupaNASA

Foto: Thinkstock / ilustracija

Međunarodni tim astrofizičara, uključujući istraživače sa Univerziteta u Kembridžu, iskoristili su nove radio opservacije za praćenje zvezde koju razdire crna rupa.

Prema rezultatima objavljenim u časopisu Science, “takvi događaji uzrokuju prasak svetlosti koji nastaje prilikom upadanja delova svetlosti u crnu rupu.”

Prasak svetlosti praćen je radio-signalom koji proizvodi materija koja je “pobegla iz crne rupe, odlivajući se u mlazu brzinom gotovo jednakom brzini svetlosti“.

Sjoert van Velzen sa Univerziteta “Džon Hopkins“, vodeći autor istraživanja, navodi: “Prethodni napori da se pronađe dokaz ovog odlivanja svetlosti uvek su ’stizali kasno na utakmicu’. Čak i kad bi prstigli na utakmicu, uvek bi je posmatrali sa tribina, dok smo mi prvi put sada dobili sedišta u prvom redu“.

Šta bi to trebalo znači?

“Science Daily“ definiše crne rupe kao “oblasti prostora koji su toliko gusti da jaka gravitaciona sila ne dozvoljava ’bežanje’ čvrste materije, gasa, pa čak i svetlosti, stvarajući ih nevidljivim, odnosno stvarajući efekat praznine u tkanju svemira“.

Pre ove studije, astrofizičari su predviđali da, kada se crna rupa silom ‘nahrani’ velikom količinom gasa - poput zvezde, čestice u magnetnom polju mogu pobeći iz prostora u blizini ruba crne rupe.

Novi rezultati ukazuju na to da je predviđanje bilo tačno, piše "Independent".

Ranije ove godine Stiven Hoking je objasnio svoju teoriju o bekstvu iz crne rupe, koja je bila podjednako zbunjujuća...

 

 NAJMONSTRUOZNIJA CRNA RUPA U SVEMIRU

Monstrum crna rupa

CRNE RUPE MONSTRUMI

Author: B92