3rd history - Tvrtko Jakovina and Prof. Yuval Noah Harari talking about Sapiens

Istoričar Tvrtko Jakovina razgovara sa Yuval Noah Hararijem, autorom kultne knjige Sapijens – kratka istorija čovečanstva.

Sa prevodom.

Harari 2

Harari 3

 

 

Harari 1Juval Noa Harari je stručnjak za istoriju sveta, srednjovekovnu i vojnu istoriju. Postao je poznat posle objavljivanja knjige Sapijens: kratka istorija čovečanstva 2011. godine.

Juval Noa Harari rođen je u Hajfi, u Izraelu 24. februara 1976. godine. Doktorirao je na Univerzitetu u Oksfordu 2002. godine. Predavač je na Odeljenju za istoriju Hebrejskog univerziteta u Izraelu. Prvobitno se specijalizirao za svetsku, srednjovekovnu i vojnu istoriju. Danas se bavi pitanjima vezanim za makro istorijska pitanja, kakav je odnos istorije i biologije, koja je suštinska razlika između Homo sapiens-a i drugih životinja, etička pitanja vezana za tehnologiju 21. veka. Njegove knjige su prodate u preko 23 miliona primeraka i prevedene su na više od 60 jezika. (Iz Vikipedije)

Iz knjige Sapijens kratka istorija čovečanstva:

„Pre stotinu hiljada godina na Zemlji je živelo najmanje šest ljudskih vrsta. Danas postoji samo jedna – homo sapijens. Kako je naša vrsta uspela da pobedi u bici za prevlast? Zašto su naši preci lovci-sakupljači udružili snage da bi gradili gradove i osnivali carstva? Kako smo počeli da verujemo u bogove, nacije i ljudska prava, u novac, knjige i zakone; kako smo pali u ropstvo birokratije, radnog vremena i konzumerizma? Kako će naš svet izgledati u budućnosti?


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...