HerchelEsina svemirska opservatorija Heršel snimila grupu galaksija obavijenih u oblake gasa i prašine. Astronome je privukao nedostatak tamne materije oko otkrivenih galaksija za koju se smatra da je neophodan faktor prilikom formiranja galaksija. Svaka od galaksija je masivnija oko 300 milijardi puta od našeg Sunca. Ova veličina stavila je na test sadašnju teoriju o formiranju galaksija koja predviđa da galaksija mora da bude više od deset puta masivnija da bi bili stvoreni uslovi za fomiranje velikog broja zvezda.

Najveći deo mase neke galaksije očekuje se da otpada na tamnu materiju. U pitanju je hipotetička supstanca koja još uvek nije detektovana, ali za koju astronomi veruju da mora da postoji. U protivnom galaksije ne bi mogle da nastanu. Trenutno prihvaćeni modeli formiranja galaksija počinju tako što dolazi do akumuliranja velike količine tamne materije. Nakon čega usled gravitacione sile dolazi do privlačenja klasične materije. Ukoliko se sakupi dovoljna količina materije, dolazi do intenzivnog formiranja zvezda (starburst), gde se rađanje zvezda odvija i do hiljadu puta brže nego u našoj galaksiji danas.

galaksije

Proučavanjem dobijenih snimaka (infra crveni deo spektra) došlo se do zaključka da je brzina formiranja zvezda u udaljenim mladim galaksijama 3 – 5 puta veća nego što se moglo zaključiti posmatranjem snimaka dobijenih u vidljivom delu spektra koje je snimio Habl. Rezultati sa Heršela ukazuju na to da nije neophodno imati veliku količinu tamne materije da bi se pokrenuo starburst, izjavili su astronomi koji se bave ovim problemom.