galaksija

Ranije smo već smo pisali da su novija istraživanja pokazala da je naša galaksije, Mlečni put, veća nego što se ranije računalo. 

Evo da o tome podsetimo:

Iz članka Mlečni put je mnogo, mnogo veći

„Naša galaksija, Mlečni put, je veća nego što smo mislili. U novim udžbenicima i enciklopedijama stoji da njen prečnik iznosi nešto preko 100.000 svetlosnih godina, u nekim se navodi čak i 150.000 svetlosnih godina, pa i više od toga. Ide se čak i do 200.000 svetlosnih godina. Ali sada naučnici iznose daleko, daleko veće procene prečnika Mlečnog puta. Nove procene znatno nadmašuju i najsmelije pretpostavke. Izlazi da prečnik naše galaksije iznosi blizu dva miliona svetlosnih godina! “

Milky Way halo structure 2
Image via NASA/ ESA/ A. Feild [STScI])/ UC Santa Cruz/ HubbleSite.

Nova otkrića, a radi se o otkrićima novih zvezda govore ovome u prilog. Mlečni put je ostrvo u nepreglednom prostoru kosmosa, koje sadrži milijarde zvezda. Računa se između 200 i 400 milijardi. Skoro sve te zvezde smeštene su u disku galaksije. Dakle, skoro. Neke se nalaze i iznad ravni tog diska i to veoma daleko. Upravo ovog meseca astronomi su objavili otkriće 208 novih promenljivih zvezda tipa RR Lyre od kojih su neke udaljene, pazite sad, više od milion svetlosnih godina od jezgra galaksije! To je ogromno rastojanje. Te najdalje zvezde se nalaze gotovo na pola puta do Velike galaksije u Andromedi. Velika galaksija u Andromedi od nas je udaljena 2,5 miliona svetlosnih godina. Obe galaksije, i Mlačni put i Andromedina galaksija, su toliko velike i glomazne da jedva ima prostora između njih. 

To nije toliko očigledno kad se posmatra u optičkom delu spektra jer se tako vide samo zvezde i drugi objekti koji dobro reflektuju primljenu svetlost. Ali galaksiju ne čine samo ti objekti, već i drugi koji nose naziv tamna materija. Zapravo tamne materije ima i najviše u galaksiji. Problem je što nju ne vidimo, a zato se i zove tamna. Ali, ako ta materije ne može da se vidi, ona može da se detektuje preko njenog gravitacionog uticaja na okolinu. Uostalom i crne rupe se tako opažaju, indirektno. 

Eto, galaksija nam je ne samo vrlo stara (13,61 milijardu godina; univerzum: 13,78 mlrd), nego i velika. Ako su ovi noviji proračunu tačni, onda ona u poluprečniku ima milion svetlosnih godina (računajući njene najzabačenije kutke). 

Zvezde RR Lyrae u vrlo stare, promenljive, zvezde. One se šire i skupljaju u pravilnom ciklusu, neki astronomi kažu, poput kosmičkog srca.  Njihov sjaj varira kao EKG zapis te su one u tom smislu srca galaksija. Njihov sjaj brzo narasta, da bi se potom polako smanjivao i ta šema ista je za sve zvezde ovog tipa. Zbog toga one su vrlo korisne za proučavanje strukture galaksija. 

 

Mlečni put je mnogo, mnogo veći

Sudar Mlečnog puta sa galaksijom M31 već počeo?