Velika galaksija u Andromedi, ili kraća M 31, je zbilja velika. Veća je od naše, Mlečnog puta, mada se podaci o veličini, masi i broju zvezda te dve galaksije stalno procenjuju različito pa se danas i ne može sa sigurnošću oceniti koliko je koja galaksija zaista velika. Ono što se pouzdano zna jeste da nam M 31 juri u susret, o čemu smo već više puta izveštavali. Zavisno od izvora podataka ova brzina kretanja M 31 ka nama iznosi od 60 do 110 kilometara u sekundi. To je velika brzina za naše zemaljske pojmove, ali svemir je neobično mesto i u njemu važe drukčiji standardi. Tom pomenutom brzinom naša i galaksija M 31 srešće se za nekoliko, možda za četiri milijardi godina (ima različitih proračuna), zato što su obe galaksije daleko jedna od druga. To „daleko“ u ovom slučaju znači 2,5 miliona svetlosnih godina. 

Sudar galaksija

Tako pričaju astronomi i drugi naučnici u čiju delatnost spada ovaj događaj. Ali istovremeno isti ti će nas ubeđivati da se sve galaksije međusobno udaljavaju i to besomučnom brzinom. Zapravo čitav kosmos se širi i to širenje ne posustaje nego se naprotiv ubrzava. I o tome smo pisali. E sad ko tu ne govori istinu? S jedne strane govorimo da se M31 i Mlečni put približavaju, s druge da se sve galaksije udaljavaju jedna od druge. 

Ono što je interesantno jeste da su obe ove tvrdnje tačne. Kako je to moguće?

U svemiru galaksije su okupljene u jata galaksija, a ove opet u superjata. To su zbilja ogromna prostranstva. U jatu u kojem se nalazi Mlečni put (zovemo ga Lokalno jato) nalazi se stotinak galaksija od kojih su M 31 i Mlečni put naveće. Izvan Lokalnog jata nalazi se ogroman prostor ničega, a iza njega je sledeće jato itd. 

Postoji sila koju fizičari zovu tamna energija (i o njoj smo pisali više puta, ali se znanje o njoj može sažeti u pola rečenice: ne znamo o njoj ništa) koja izaziva ubrzano širenje svemira. Ali postoji i sila koja ima suprotno dejstvo. Ta sila zove sa gravitacija a za nju je karakteristično da ona deluje beskonačno, ali joj snaga opada sa kvadratom rastojanja. Što ste dalje, ona ima manje dejstvo na vas.

Sad da zaključimo: svemir se vrtoglavo širi pod uticajem tamne energije – ali u lokalu, u jatima galaksija, gravitaciona sila nadjačava tamnu energiju i zato se u tim oblastima galaksije približavaju jedna drugoj. Eto zato M 31 i Mlačni put jure jadna ka drugoj, u svemiru u kojem se galaksije inače razleću na sve strane.