Galaksija Andromeda, poznata i kao Mesije 31 ili M31, udaljena je od Zemlje oko 2,5 miliona svetlosnih godina. To je nama najbliža galaksija. NASA je objavila „najveću ikada” sliku galaksije Andromeda koju je napravio svemirski teleskop Habl. To je velika oštra kompozitna slika našeg suseda.

Snagu svemirskog teleskop Habl vidimo u njegovoj sposobnosti da razluči pojedinačne zvezde u galaksiji Andromeda. Ova slika sa jednog kraja do drugog pokriva 48.000 svetlosnih godina. Na slici se nalazi više od 100 miliona zvezda, od kojih su neke grupisane u stotinama zvezdanih jata vidljivih unutar diska.

NajdetaljnijaM31

Hablov pogled u prirodnoj boji visoke rezolucije na galaksiju Andromeda. Izvor: NASA, ESA, J. Dalcanton, B.F. Villiams i L.C. Džonson (Univerzitet u Vašingtonu), tim PHAT-a i R. Gendler

Ova slika je mozaik 7.398 ekspozicija snimljenih u 411 pojedinačnih pravaca. Sliku u visokoj rezoluciji 6000 x 1918, veličine 21 MB možete preuzeti OVDE

Središte galaksije je sa leve strane. Ako pratimo sliku s leva na desno uočavamo zvezde grupisane u trake kao i oblasti prašine koje zaklanjaju pozadinske zvezde. Biće zanimljivo videti isti ovaj kadar, ali očima Džejms Veb teleskopa, koji će prodreti kroz oblasti prašine.

Velika jata mladih plavih zvezda su zvezdana jata i oblasti formiranja zvezda. Plavi prstenasti oblik na desnoj strani slike je mesto gde se zvezde grupišu. Tamne oblasti su složene strukture prašine. Ujednačena distribucija hladnijih crvenih zvezda, starih oko milijardi godina, pokriva celu galaksiju.

Slika je dobijena na talasnim dužinama blisko ultraljubičastom, vidljivom i blisko infracrvenom spektru upotrebom Hablove napredne kamere za istraživanja i kamere širokog polja 3. 

Izvor: Hubble’s High-Definition Panoramic View of the Andromeda Galaxy | NASA