U utorak (20. maja 2014.) je u holu Univerziteta u Nišu otvorena izložba astrofotografija "Kosmička traganja" Miodraga Sekulića. Pogledajte tu izložbu u elektronskoj formi.
 KOSMIČKA TRAGANJA

 

kt1

Zbirka fotografskih radova Miodraga Sekulića spada u domen posmatračke astronomije koji nazivamo –astrofotografija. Objekti takozvanog „dubokog neba“ su njegov najčešći motiv snimanja, kao što su: galaksije, planetarne i difuzne magline, rasejana i globularna jata, komete i mnogi drugi objekti. Samo snimanje je obavljeno uz pomoć teleskopa njutnovog tipa 200/1000 kao i refraktora 800/600, te digitalnog aparata i kompjuterizovanog mehaničkog praćenja i ostale prateće opreme.

kt3

Lokacije na kojima su vršena snimanja su Vidojevica kod Prokuplja, Debelo Brdo i Petnica kod Valjeva. Organizovanje izložbe pomogli su Centar za promociju nauke Srbije, Prirodno-matematički fakultet u Nišu i Astronomsko društvo Alfa u Nišu čiji je jedan od osnivača i autor.

kt2

Pogledajte fotografije sa otvaranja izložbe

SkulaO autoru

Miodrag Sekulić rođen je u Nišu, 1967. godine. Astrofotografijom i astronomijom se bavi dugi niz godina. Trenutno radi na astronomskoj opservatoriji na Vidojevici kod Prokuplja. https://www.facebook.com/miodrag.sekulic

 

 Prelistajte slike sa izložbe.

Katalog izložbe pdf

 Fotografije možete pogledati i ovde