potw1222a

 

ESO - fotografski ambasador Babak Tafreši je snimio ove zadivljujuće slike antena Atacama Large Millimeter/submillimeter Arrays (ALMA) ispred kulisa prelepog Mlečnog puta. Mnoštvo detalja na ovoj fotografiji potvrđuje neprevaziđene uslove posmatranja za astronomiju na 5.000 metara visokom Chajnantor-Plateau u Čileanskoj Atacama-oblasti.

Snimak pokazuje sazvežđa Carina (Brodska Kobilica) i Vela (Jedro). Tamni, uski oblaci prašine u Mlečnom putu se pružaju od sredine levo gore do sredine desno dole. Svetla, narandžasta zvezda levo gore je Suhail u sazvežđu Vela, slična narandžasta zvezda na gornjoj sredini slike je Avior u sazvežđu Carina. U blizini ovih zvezda tri plave zvezde formiraju  slovo „L“: dve na levoj strani pripadaju Jedru, desna Brodskoj Kobilici. Tačno u sredini slike, između ovih zvezda, svetli roza maglina Carina (eso1208).

Kao evropski partner ALME, ESO upravlja sa 25 od 66 antena, od kojih će da se sastoji teleskop, kada bude završen. Dve antene, koje su najbliže kameri - pažljiv posmatrač može da uoči oznake „DA-43“ i „DA-41“ - su primeri za evropske antene. Gradnja kompletnog ALMA-antenskog sistema će biti završena 2013. godine, ali teleskop radi već sada sa jednim delom antenskog polja.

Babak Tafreši je inicijator projekta „The World at Night“, programa za oblikovanje i izlaganje zadivljujućih fotografija i ubrzanih snimaka nadaleko najlepših istorijskih mesta ispred noćnih kulisa zvezda, planeta i nebeskih događaja.

ALMA je internacionalni projekt, koji zajednički ostvaruju Evropa, Severna Amerika i Istočna Azija u saradnji sa republikom Čile. Prilikom razvoja, izgradnje i pogona opservatorije, je ESO odgovorna za evropski doprinos, National Astronomical Observatory of Japan za Istočnu Aziju i National Radio Astronomy Observatory za Severnoamericki doprinos. Joint ALMA Observatory preuzima celokupno vođstvo projekta za izgradnju, unutrašnji pogon i posmatrački pogon ALME.

Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 

Autorska prava: ESO/VVV Survey/D. Minniti
Acknowledgement: Ignacio Toledo, Martin Kornmesser

Wallpapers  

 
1024x768 361,7 KB
1280x1024 594,3 KB
1600x1200 852,9 KB
1920x1200 1017,5 KB
2048x1536 1,3 MB
   x768