Kako smo pisali, 15. novembra u Arhivu Vojvodine biće otvorena izložba astrofotografija Miloša Gagića.

Gagić će izložiti ukupno 21 fotografiju i to su uglavnom objekti iz Mesijeovog kataloga. Neke od tih fotografija spadaju u remek dela astrofotografije. Skrećemo pažnju na raskošnu Orionovu maglinu koja u Gagićevoj interpretaciji posebno pleni divnim, suptilnim bojama, ali i vrlo dobro izvučenim detaljima koji se ne vide toliko često na drugim fotografijama ove magline. Tu su svakako i elegantne Plejade sa odlično definisanom plavičastom maglinom u kojoj se kupaju zvezde, zatim veličanstvena galaksija u Andromedi, sa lepo zabeleženim tamnim trakama prašine i plavičastim grozdovima mladih zvezda. I zapravo svaka fotografija pleni na svoj način. 

Ne smemo da ne spomenemo goste izložbe. Filip Mitić se predstavlja maglinama Veil i Eagle. Ovu zadnju je snimio i Gagić, pa će biti interesantno porediti ih. Jaroslav Grnja ima dve fotografije, na jednoj je Sunce, na drugoj Mesec. Grnja je iskusan fotograf i ne treba naglašavati da su i ove njegove fotografije vrhunskog kvaliteta. 

Na kraju (naravno, ne u vrednosnom smislu) tu je i izuzetno interesantna fotografija planetarna maglina Dumbbell, delo Dušana Mrđe. Kada znate da je ta fotografija načinjena mobilnim telefonom onda možete samo da zanemite poklonite se pred njom. 

Sve fotografije su urađene u A3 formatu i svaka je propraćena odgovarajućim podacima o objektima…

Ali povelo me oduševljenje ovim slikama, pa sam se raspričao o njima ne na o onome što je zapravo trebalo: kako da dođete do izložbe? 

Dakle, Arhiv Vojvodine se nalazi u sklopu velike zgrade Muzeja Vojvodine. Nekada su se i Muzej i Arhiv vodili pod jednom adresom (Dunavska 35), ali je to pre nekoliko godine promenjeno i sada Arhiv Vojvodine ima svoju adresu: Žarka Vasiljevića 2A, Novi Sad. Ako nameravate da dođete kolima prirodno je da ćete doći s keja. Videćete s leve strane Dunavski park, a to je najomiljeniji park Novosađana. U blizini je, ali s druge strane čuvena Riblja pijaca (mada zapravo malo ribe na njoj ima), tu je i zgrada komande vojske itd. Ali da ne objašnjavam, evo ilustracija. I dobrodošli na izložbu.  

IlozbaGdeJe 3

IlozbaGdeJe 1

IlozbaGdeJe 2

 

IMG 9179
Arhiv Vojvodine, Žarka Vasiljevića 2A, Novi Sad.