izlozbaMG

MGagicVrlo lep događaj očekuje nas 15. novembra ove godine, u Novom Sadu. Tog dana će, u Arhivu Vojvodine (Žarka Vasiljevića 2A), u 19 sati biti otvorena izložba astrofotografija Miloša Gagića, istoričara po vokaciji, inače astronoma osmatrača sa decenijskim iskustvom rada na brojnim i amaterskim i profesionalnim teleskopima i kamerama.

Biće izloženo ukupno 26 radova od kojih je 21 izradio Gagić. Radi se o objektima dubokog neba, galaksijama, maglinama i zvezdanim jatima. Svaka izložena fotografija rezultat je studioznog rada, kako na terenu tokom snimanja, tako i u radnoj sobi prilikom minuciozne obrade.

Za ovu izložbu Gagić je obezbedio i goste koji će se predstaviti sa svojih nekoliko fotografija. To su Jaroslva Grnja iz Bačkog Petrovca, Dušan Mrđa iz Novog Sada i Filip Mitić iz Beograda. Grnja će se predstaviti sa fotografijama Sunca i Meseca, a Filip sa dva odlična snimka od kojih posebno izdvajamo Veil maglinu. Za većinu posetilaca verovatno će najinteresantnija biti izvrsna fotografija maglina Dumbbell koju je Dušan Mrđa snimio – mobilnim telefonom kroz teleskop. To je pionirski rad jer danas još uvek malo ko (ako uopšte iko) mobilnim telefonom snima nebeske objekte dubokog neba i to takvog kvaliteta.

Izložba se organizuje u okviru IPA projekta ELECTRA, a otvoriće je rukovodilac projekta PROF. DR DUŠAN MRĐA.

Tokom programa koji prethodi obilasku galerije govoriće se o samoj fotografiji, o stvaralačkoj slobodi nasuprot strogim zahtevima izrade fotografije za naučne potrebe, o bojama u svemiru itd.

Tokom ove izložbe predviđeno je i svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji Astronomskog društva „Sirijus“ iz Prijedora i Astronomskog društva „Kosmos“ iz Novog Sada.

Razgovor sa Milošem Gagićem

PozivnicaE
Pozivnica za izložbu

IMG 9179
Arhiv Vojvodine, Žarka Vasiljevića 2A, Novi Sad.