Astronomsko društvo „ORION" - IVANJICA, osnovano je u leto 2007.godine. Prilikom osnivanja društvo je imalo 19 članova, dok taj broj sada prilično veći. Predsednik društva Zoran Vučićević je pored velikog truda uložio i dosta sredstava kako bi stvorio uslove za rad društva. Društvo je uspelo da u jednoj maloj varoši okupi zaljubljenike u Astronomiju, različitih godina, različitih zanimanja i pola.Ovo bi moglo da pokaže kako nije bitno gde si nego da li želiš da živiš bolje i korisnije ispuniš svoje prisustvo na planeti. Ko god da dođe u ovo malo mesto prijatno se iznenadi da gradić nije prepušten čamotinji. Pun je mladih ljudi što me je najviše iznenadilo i obradovalo.

Pogledajte alblum
fotografija
album

Na poziv predsednika društva u posetu smo otišli Stanić Nenad i ja (Radmilović Dragan), u ime AD „Ruđer Bošković". Cilj je bio da se upoznamo sa radom njihovog društva i da ih uputimo u rad sa teleskopima, razmenimo znanja koja interesuju amatere i drugo. Poseta je trajala od 18.08. do 21.08.2008 godine. Običli smo mesta u okolini Ivanjice a takođe smo obišli i selo Sivčina gde društvo predviđa da sagradi montažnu baruku za svoje potrebe. Osmatračko mesto im je na oko 1000 metara nadmorske visine.

U neposrednoj blizini ima bazen sa tekućom izvorskom vodom i teniski teren vidi na slici. Od instrumenata duštvo za sada ima dva teleskopa. Jedan je reflektor Njutnovog tipa, sa 4 inča otvora na altazimut montaži sa GOTO a drugi je takođe reflektor Njutnovog tipa, otvora 10 inča na Dobsonovoj montaži.

Astronomsko Društvo Orion u svom programu teži da postane centar u kome će se odvijati mnoge aktivnosti astronoma amatera ne samo iz njihovog okruga nego i šire. U tu svrhu planiraju da organizuju astrovikende, predavanja pa i školu astronomije.
Nenad Stanić i ja smo na njihov poziv obišli društvo i njihovo istureno odelenje u Sivčini. Domaćini su se potrudili oko nas a i mi njima preneli neka uputstva u pogledu rada sa teleskopom, upoznali ih nebeskim objektima i organizovali posmatranja za građane Ivanjice.

U centru grada postavili smo oba teleskopa i to jedan onaj manji usmerili na Mesec (nije bio pun) a drugi veći na Jupiter.Izlišno je pričati o tome kako su građani reagovali na posmatranje.Niko od njih nije ranije imao priliku da gleda kroz teleskop. Bilo je mnoštvo pitanja na koja smo odgovarali Nenad i ja znatiželjnim građanima. Posmatranje je održano dve noći.

Poseta je privukla veliku pažnju kako građana tako i medija, pa su o tome izašli članci u Blicu i Novostima.

Za one koji žele da sarađuju sa ovim društvom evo kontakt adrese i telefona:

Adresa: ul. V. Marinkovića 55 32250 Ivanjica
Telefoni za kontakt: 063 8182260 i 064 6501793
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Predsednik: Zoran Vučićević
Sekretar: Slavko Stojić
Planovi i akcije: Izgradnja opservatorijuma Istraživanja, osmatranja i edukacija mladih članova društva Astrovikendi i letnja astronomska škola

Dragan Radmilović, saradnik ADRB

 

 

Author: Dragan Radmilović