Izveštaj

Klikinite na snimke
m13_final_sm
m65-66_sm
Ekipa_resize_sm

Ovih dana konačno smo završili sa ovogodišnjim kursom, pa smo pozvali posetioce kursa da nam se pridruže na teren i da iz prve ruke (ili iz prvog oka) osete lepote tamnog neba. Moram priznati da sam se iznenadio odzivom kursista tako da smo zajedno sa njima napunili pet automobila ljudima i opremopm i okupirali Rudine kao u starim dobrim vremenima. Ovogodišnji kursisti su mi nekako kompaktniji nego prošlih godina i nadam se da će puno njih uzeti aktivno učeće u radu SAD-a.

Od opreme smo nosili Orion reflektor od 8", fotosetap sa Scoposom 80mm ED i ručni rad Dobson od 280mm. Sa Novajlijama smo prvo odradili nekoliko glavnih pojmova o kordinatnim sistemima i sazvežđima. Zatim smo polako počeli sa osnovima starhopinga i ako se po jutru dan poznaje, biće tu dobrih skakača po zvedama.

Martin i Filip su na fotografirali trio galaksija u Lavu ali nešto im nije išlo sa vodjenjem, pa su se pregrupirali u Herkulu i naravno na M13. Sa ovom montazhom koju mi imamo moram priznati da slike nisu lošejer nam je vodjenje još uvek ručno.

Sedeli smo negde do 3o min po ponoĆi kada smo počeli sa pakovanjem ali je meni ipak pogled večeri bio to što sam ispred sebe video 4 automobila pri povratku a toaga odavno nije bilo.

Nadam se da će nas vreme poslužiti i da ćemo i sledećeg vikenda napraviti sličan desant na Rudine

 

Author: Radan Mitrović