Američka kosmička agencija NASA je produžila ugovor sa "Roskosmosom" za prevoz astronauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) pomoću ruskih kosmičkih brodova "Sajuz" do juna 2017. NASA je povukla ovaj potez posle smanjenja budžeta agencije koji može da dovede do odlaganja prvih letova novog američkog kosmičkog broda.

large charlie-bolden-nasa-nominee-senate-hearing
Čarls Bolden

Dodatni ugovor vredan 424 miliona dolara obuhvata obuku američkih astronauta u Centru za pripremu kosmonauta u Zvezdanom gradu, izradu skafandera, lansiranje, dvosmerni let na relaciji MKS-Zemlja, kao i mogućnost korišćenja ruskih transportnih brodova "Sajuz" za evakuaciju sa Kosmičke stanice. U "Roskosmosu", uz zadovoljno trljanje ruku, kažu da ugovor ostavlja dovoljno vremena - tri godine - da se izrade neophodni brodovi "Sajuz" za misije američkih astronauta. Prethodni ugovor na iznos od 753 miliona dolara je bio potpisan marta 2011. i obuhvatao je "transportne" usluge za period 2014-jun 2016.      

Kako se novi ugovor odnosi na godinu dana (period jun 2016-jun 2017.), koji obuhvata lansiranje četiri kosmička broda "Sajuz", to znači da će NASA za svako od šest mesta koliko ih sleduje, platiti nešto više od 70 miliona dolara. "Sajuz" je kosmički brod koji se izrađuje serijski, i orijentaciono se njegova cena kreće u ravni modernih ruskih borbenih aviona, tako da nije velika greška ako se kaže da ovim ugovorom NASA približno finansira jednogodišnju produkciju kosmičkih brodova "Sajuz".              

Direktor NASA-e Čarls Bolden (Charles) je komentarišući poroduženja ugovora, izjavio da je iako je ruska strana vrlo pouzdan partner, SAD-u potreban sopstveni kosmički brod za prevoz američkih astronauta do MKS. Za ove potrebe je NASA upravo i razvila komercijalni program (CCP-Commercial Crew Program). Trenutno tri private kompanije rade na razvoju komercijalnog kosmičkog broda, a CCP je planirao da prvi let novog američkog kosmižkog broda bude obavljen 2015.    
"Kako je finansiranje tog plana ... ozbiljno smanjeno, nećemo moći da obezbedimo lansiranje američkih astronauta do 2017. Čak će i ta mogućnost biti dovedena u pitanje, ukoliko Kongres ne podrži zahtev predsednika (Obame) da se izdovje neophodna sredstva za finansiranje programa CCP. Zbog toga smo morali da sa Rusijom ponovo produžimo ugovor", rekao je Bolden.  

Predsednik Obama je inače od Kongresa zatražio da za program CCP za sledeću finansijsku godinu podrži budžet u iznosu od 821 million dolara. 

sajuz

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: