RASSOR
RASSOR test
RASSOR

Nakon tri desetljeća ere ušminkanih rovera namijenjenih istraživanju drugih svjetova čini se kako je došlo vrijeme za prave radne strojeve za Mjesec i Mars. Informacija da mali NASAin tim u Kennedyjevom svemirskom centru na Floridi radi na projektu RASSOR zasigurno neće naići na odjek u medijima, no ono što se krije iza svega tridesetak kilograma masivnog prototipa zapravo znači prekretnicu našeg poimanja istraživanja, ili bolje rečeno „uvjetnog teraformiranja“ drugih svjetova u Sunčevom sustavu.

RASSOR je konceptualni rover koji ima za cilj ispitati mogućnosti radnog stroja za autonomne ili navodjene radne operacije – prave „zemljane“ radove daleko od plave planete. Inženjeri moraju savladati mnogobrojne prepreke kako bi kroz desetak ili dvadesetak godina nasljednici RASSORa mogi se uspješno nostiti s potpuno drugacijim uvjetima daleko od istraživačkih laboratorija u kojima će biti nacinjeni.

Zasigurno da u narednih dvadesetak godina na druge svjetove nećemo moći poslati nekoliko desetaka tona masivne buldožere, njihov će posao morati odraditi maleni strojevi k tome još i daleko pouzdaniji nego najbolji radni strojevi na Zemlji. Morati će raditi u ekstremnim temperaturnim uvjetima, iznimno povećanoj radijaciji, smanjenoj sili gravitacije i još štošta.

RASSOR koncept podrazumijeva lander mase nekoliko stotina kilograma koji će dopremiti radni rover mase do pedesetak kilograma na Mjesec a sam stroj više nalikuje na tenk nego na ušminkane MERove ili MSL na Marsu. RASSORovi nasljednici morati će biti sposobni raditi 16 sati na dan uz garantirani radni vijek od pet godina, danas na Zemlji ne postoji niti jedan radni stroj s ovakvim tehničkim zahtjevima a ni mogućnostima. Već je i sama tehnička specifikacija dovoljna za naslovnice no RASSOR će danas tek rijetki zapaziti. Ukoliko ste ovaj tekst pročitali do kraja znajte da ste upravo dobili informaciju kako čovjek zaista kreće u osvajanje drugih svjetova. RASSORov nasljednik biti će znatno veći od prototipa koji se sada ispituje a na prva testiranja krenuti će naredne godine. Tada ćemo znati kako će izgledati bageri koji će kroz deset ili dvadeset godina rovariti po Mjesecu a nešto kasnije i Marsu. Mozda ovo izgleda trivijalno, no sjetite se kako su izgledali prvi mobiteli prije svega dvadesetak godina – ups tada ih zapravo i nije bilo…