SAD izgubila strategiju osvajanja kosmosa
stoji u izveštaju Nacionalne akademije

orion
Teška raketa nosač, umetnička predstava

SAD su izgubile jasnu strategiju u oblasti kosmičkih istraživanja, dok NASA nije u stanju da odredi osnovne direkcije svojih budućih planova, stoji u izveštaju grupe američkih eksperata koji je pripremljen za Nacionalnu akademiju nauka SAD. U izveštaju se takodje navodi da je NASA postavlja sumnjive ciljeve koje je vrlo teško realizovati.

Autori dokumenta okrivljuju za odsustvo jasne kosmičke strategije SAD administraciju Baraka Obame i Kongres koji nisu uspeli da formiulišu buduće prioritete u radu NASA-e. Oni, pored toga navode da NASA jednostavno nema dovoljno sredstava da uspešno rukovodi radom desetine naučno-itsraživačkih centara. 

Bivši astronaut Robert Kripen, koji je bio član ovog tima, je izjavio da nikada u kosmičkoj istoriji SAD nije video toliku dezorijentaciju kao što je to sada slučaj. On dodaje da ljudi NASA-e žele samo da vide pred sobom jasne strateške ciljeve za koje bi pripremili odgovarajuće programe. 

"Svi su razočarani time što Bela kuća nije ispoljila smelosti i dalekovidosti u razradi osnovnih ciljeva budućih istraživanja kosmosa", dodaje Džon Logsdon, koji je pre četiri godina bio savetnik Obame upravo za kosmička pitanja.     

Autori su posebno bili ktirički prema planovima leta američkih astronaut na asteroid, koji treba da bude deo programa misija na Mars posle 2030. "Prošlo je već nekoliko godina od kako je predsednik Obama objavio o planovima slanja ljude na asteroid 2025. ali do sada nem anikakvih konkretnih programa da se ta misija obavi", piše u tom dokumentu. Astronaut Kripen, koji je inače bio pilot prve misije spejs šatla 1981. dodaje da ova misija u stvari nema nikakvie logike, kako sa aspekta nauke, tako i politike. Dok je sa tehničke strane vrlo složena i rizična.    

Kako se i očekivalo, američka kosmička javnost, posebno ona u NASA-i je vrlo žestoko dočekala ovaj izveštaj. Predstavnik NASA-e Dejvid Viver je rekao da NASA etapno ostvaruje programe vrlo značajnih naučnih istraživanja u kosmosu, uključujući misije na MKS, pripremu novog orbitalnog teleskopa, razvoj teške rakete-nosača i novog kosmičkog broda za let u duboki kosmos, letove aparata na Mars. 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: