Sve do sada to je bila samo romantična pjesma

tito moon1

Danas je to postala tehnički izvediva romantika. Dennis Tito, prvi kozmonaut-turist, poletio je 2001. u svemir ruskim svemirskim brodom Soyuz. Za desetak dana boravka u bestežinskom stanju platio je Roscosmosu nekoliko desetaka milijuna USD. Tito je bio prvi svoje vrste, prvi neprofesionalac u svemiru. Nakon njega svemirski turizam, svemirski letači – amateri, sve su učestalije kretali njegovim stopama. Ipak sve je to let u Zemljinu orbitu, svega par stotina kilometara iznad naših glava.

Prošlog tjedna (12.10.2022.) Dennis Tito i SpaceX obznanili su poslovni dogovor prema kojemu će Dennis Tito i njegova supruga Akiko zajedno poletjeti ka Mjesecu u drugoj po redu misiji velikog svemirskog broda Starship. Štoviše, Dennis i Akiko prvi su poznati putnici (od ukupno dvanaest članova posade) koji će materijalizirati stihove Franka Sinatre Fly me to the Moon.

U ovom trenutku nezahvalno je prognozirati datum lansiranja misije u kojoj će Dennis i Akiko zajedno obletjeti, sletjeti i vratiti se s Mjeseca. Starship očekuju brojna testiranja, neizvjesnosti, odgode pa ako baš hoćete i problemi s kojima će se ova planetarno-kolonizatorska letjelica tek susresti u stvarnom životu. Poznato je samo kako će na putnici ka Mjesecu na svoju odiseju krenuti s lansirne rampe 39A, iste one odakle su astronauti kretali na prvu rudnu osvajanja Mjeseca sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Dennis Tito po struci je inženjer aeronautike i astronautike, naknadno je magistrirao tehničke znanosti, uspješan je poslovni čovjek a trenutačno na svojoj rođendanskoj torti ima 82 svijećice.

Poruka mladima; Nebo već odavno nije granica, što višlje stremite uspjesi će biti veći, padovi su samo nužna  stvarnost i potvrda kako se nalazite na dobrom putu uspjeha, samospoznaje i zadovoljstva.

tito moon2

 


Tito u svemiru
Još nešto o Tiutu