Koliko sam u stanju da procenim situaciju na Marsu, prateći zbivanja sa roverom „Spirit" iz moje stolice na Novom Beogradu, veeeeliko je pitanje, ali mogu da iznesem svoj skromni sud: nažalost, izgleda da će od „Spirita" ostati samo njegovo ime1.
spirit2_sm
Nasin Mars Exploration Rover Spirit snima samog sebe kako svojom robotskom rukom snima svoj zadnji deo i okolinu oko točkova tokom 2052 marsovskog dana, ili sola (11. oktobra 2009.)
Svetli pesak na levoj strani fotografije je rastresiti materijal koji je izbacio „Spiritov" levi prednji točak. Da ne bude zabune, „Spirit" već godinama vozi unazad (zbog kvara na desnom točku koji se takođe vidi na slici i koji ne radi od 2006.), a u daljini se vide tragovi točkova nastali pre nego što je nesrećni rover upao u Marsovu zamku. Full resolution jpeg (354 Kb)

U poslednjem javljanju na ovu temu Daj link na 'Spirit Pecana oluja', pisao sam o načinu na koji se ovaj rover izborio sa najnovijom peščanom olujom, koja mi je prepolovila dnevno sledovanje električne energije2. Da ne pominjem već krajnje alarmantno zaglavljivanje u pesku, koje se desilo još prvog maja, i iz koga su sve manje šanse da će se ovaj hrabli traktorčić uspešno izvući.

Da podsetim, tada je „Spirit" na lokaciji „Troy"3 naleteo na naizgled normalan teren ali se ispostavilo da je ispod tamne korice neprijatno sitan gvožđev(III) sulfat, u koji je svih pet pokretnih točkova (i jedan već odavno nepokretan) upalo do osovina. Ovakva pokloga je jako podmukla za rovera, jer je vrlo slabo kohezivna, što dovodi do uzaludnog „šlajfovanja" ali i nepotrebnog daljeg ukopavanja rovera. U slučaju da trbuhom legne na mestu svog težišta, a vrlo je blizu toga, ni svi točkovi neće biti dovoljni da se izvuče iz ovakve situacije. Doduše, naučnici na Zemlji već skoro 2 meseca pokušavaju da u simuliranim uslovima ponove situaciju sa „Troya", i osmisle pravu strategiju. Da bi imali što realniji uvid, koriste repliku upola manjeg rovera (i upola lakšeg, jer je teža na Marsu znatno manja od Zemljine) i složene kompjuterske simulacije, ali za sada, nema pomaka.

spirit-2
Za testiranje mogućih manevara Marsovog rovera, naučnici u Nasinoj laboratoriji JPL koriste i smanjene modele rovera, zvane Surface System Testbed Lite. Na slici je prikazan tehničar W. Hoffman u trenutku kada proverava promene u nagibu nakon polukružnog manevra unazad.
Rezultati koje dobijaju na ovaj način i oni koji pristižu sa Marsa trebalo bi da daju parametre za strategiju koja treba da se primeni. Full resolution jpeg (1.73 Mb)

Kao da bogovima sve ovo nije bilo dovoljno, 2027. sola (15. septembra) je došlo do kvara malih servo-motora koji vrše orijentaciju glavne antene (HGA), što je dovelo do privremenog gubitka veze. Kvar je nekako predupređen, ali se desio ponovo 2057. sola (16. oktobra). Tada je čitava komunikacija sa Zemljom prebačena uz pomoć manje, pomoćne antene (LGA) na X-talase4. LGA ima daleko manji protok, tako da je komunikacioni prozor vremenski prekratak da bi se preneli svi nepohodni podaci za analizu i popravku kvarova, te se koristi još sporedniji link na UHf talasima, a kao relej služi orbiter „Mars Odyssey".

I pored svih nedaća, ostatak „Spirita" radi dobro (termalno stabilan, sa dovoljno energije i komunikativan preko LGA i UHF). Iako je već pola godine zakucan tu gde jeste, vredno slika panoramske pejzaže pa čak i samog sebe5, a njegov Mössbauerov (MB) spektrometar MIMOS II pozicioniran je na uzorak koji je dobio naziv „Panina4" i zajedno sa Alpha particle X-ray spektrometrom (APXS) prikuplja podatke o hemijskom sastavu tla.

Nadam se da će do kraja godine stručnjaci da dokažu da nisu za džabe stručnjaci, i da će pronaći čarobnu formulu i konačno pokrenuti „Spirita". Na Marsu ima još toga da se otkrije, a „Opportunity" ne može sve sam, iako je nedavno ponovo naleteo na divan meteorit koji je ispitivao i slikao. To je, koliko se sećam, drugi meteorit u poslednjih par meseci.

hirise_510
Slika Home Plate, gde se nalazi zaglavljen „Spirit". Sliku je napravila kamera HiRISE sa "Mars Reconnaissance Orbitera", i prikazuje lokaciju od pre 3 godine gde je rover prezimio (čak se rover i vidi!) Tu mi je bilo najzgodnije, jer je bio nagnut za 11° ka jugu, što mu je omogućilo da dobija maksimalno sunčanog svetla tokom duge zime. Full resolution

 

1 Mada zvuči kao urbana legenda, istina je - u oba Marsova rovera ugrađen je metal sa srušenih solitera World Trade Centra, gde je „pretvoren u štitnik sajli u mehanizmu bušilica" [A][B].

2 I danas je atmosferska providnost (tau) 0,605. Peščani faktor je 0,6075, što znači da oko 61% sunčeve svetlosti prodire kroz prašinu i pada na solarne kolektore. Oni trenutno stvaraju 427 W-sati struje. Situacija se svakim danom sve više popravlja.

3 Lokacija se nalazi na zapadnoj strani platoa Home Plate, gde je „Spirit" dožao još 774. sola (7. feb. 2006.) i proveo tamo tri zime.

4 Talasna dužina između 7,0 i 11,2 gigaherca (GHz), rezervisana za vojsku i kosmičku telekomunikaciju. Na njoj su pričali Marsovi lenderi „Viking", „Voyageri", „Galileo", „Cassini-Huygens", itd.

5 Uz pomoć mikroskopske kamere (MI) koja se nalazi u sklopu alata na kraju njegove robotske ruke (Instrument eployment Device, ili IDD) „Spirit" je u septembru slikao u visokoj rezoluciji situaciju ispod svog stomaka, želeći na taj način da tehničarima u JPL u Pasadeni pruži što realniju sliku problema u kome se zajedno nalaze.

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: