Na nedavno lansiranom izraelskom špijunskom satelitu "Ofek-11" (Ofeq) došlo je do problema. Stručnjaci nisu sigurni hoće li uspeti da povrate punu kontrolu nad satelitom.

Satelit "Ofek-11" (sa Hibru "Horizont") namenjen za optičko-elektronsku špijunažu je lansiran 13. septembra 2016. Ministarstvo odbrane Izraela je odmah saopštilo da je za vreme lansiranja i prvih minuta po izlasku na orbitu na satelitu sve funkcionisalo bez problema. Međutim, po završetku prve orbite stigle su prve informacije da se nešto dešava sa pojedinim sistemima satelita.

Ofek 9 launch in June 2010

Lansiranje satelita "Ofek-11" raketom-nosačem "Šavit-2"

Dva dana kasnije, dnevni list "Gaarec" je objavio da izraelski vojni stručnjaci nisu sigurni da je satelit sposoban da obavlja zadatke zbog kojih je lansiran u kosmos. Ukoliko se ne povrati kontrola nad satelitom, "Ofek-11" koji je projektovan i konstruisan u vojnom koncernu IAI (Isreal Airspace Industries) će postati treći izraelski kosmički gubitak s' kraja prošle godine.

Za sada se ne navode detalji, osim da neki od sistema satelita ne funkcionišu i da je nejasno hoće li inženjeri IAI i Ministarstva odbrane moći da preuzmu kontrolu nad vojnim satelitom. Najverovatnije će proteći nekoliko dana pre zvanične informacije o situaciji sa izraelskim satelitom.        

O satelitu "Ofek-11", koji je lansiran pomoću rakete-nosača "Šavit-2" (Shavit) sa poligona Palmahin (Palmachin)  u centralnom Izraelu na obali Mediterana, nema mnogo detalja, ali se pretpostavlja da je njegova osnovna namena fotografisanje površine Zemlje sa rezolucijom do 0,5m za potrebe vojnih obaveštajnih i specijalnih službi.

Na orbiti Izrael ima još pet operativnih vojnih satelita porodice "Ofek" (prvi satelit iz ove serije lansiran je septembra 1988.), tako da ukoliko "Ofek-11" bude izgubljen, ova država neće ostati bez, kako to u žargonu zovu špijunske satelite, kosmičkih "očiju i ušiju". 

Početkom septembra u eksploziji rakete-nosača "Falkon-9" kompanije SpaceX na Kejp Kanaveralu uništen je izraelski telekomunikacioni satelit "Amos-6", dok je krajem prošle godine izgubljena veza sa njegovim prethodnikom - satelitom "Amos-5".

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi: