Baxter osmatrac65Dvije svemirske postaje prolaze našim nebom

ISS CSS prolazak 19032023 zemlja

Večeras imamo rijetku prigodu vidjeti dvije stalne ljudske nastambe u svemiru kako prolaze našim nebom, gotovo istovremeno. Najprije će nam pristići Kineska svemirska postaja a odmah zatim i Međunarodna svemirska postaja. Važan nam je podatak kako večeras Sunce zalazi u 18:15, građanski sumrak završava u 18:45, a nautički u 19:19. To znači da nam je nebeska pozornica nad zapadnim horizontom spremna za ovaj rijedak događaj koji započinje u 19:12 a završava u 19:33.

Nedugo nakon zalaska Sunca na zapadu ćemo najprije uočiti sjajni planet Veneru, nekoliko minuta kasnije vidljiv će nam postati i Jupiter, koji se sada nalazi znatno bliže liniji horizonta. Nebo će postajati tamnije i koloritnije. A tada na scenu najprije stupaju Kinezi. 

ISS CSS prolazak 19032023 nebo

Njihova orbitalna postaja (CSS) biti će nam vidljiva od 19:12 do 19:18. Lako ćemo ju na početku nama vidjlive putanje na nebu uočiti nešto južnije od Venere. Nama u Istri približiti će se na minimalnu udaljenost od 986km. Njezin sjaj u maksimumu odgovara zvijezdi sjajnosti 0.1mag.

Nekoliko minuta kasnije, na gotovo istom mjestu (malo južnije od Venere) gdje ćemo prethodno uočiti CSS, pojaviti će se Međunarodna svemirska postaja (MKS, ISS). Ona će nam biti vidljiva u vremenu od 19:27 do 19:33, maksimalni sjaj biti će poput zvijezde sjajnosti -3.5mag. Pri minimalnoj udaljenosti prići će Poluotoku na svega 455km.

Kineska postaja će svojim putem ka jugoistoku a međunarodna prema sjeveroistoku. Nadajmo se kako nam vremenske prilike navečer budu naklonjene. Istovremeni prolasci CSS i MKS poprilično su rijetki. Dodajmo k tome kako u večernjem terminu CSS nećemo vidjeti do travnja, MKS će nas pratiti i narednih večeri. Danas je njezin najsjajniji prolaz sve do 28.03.2023.

Za opažanje prolazaka svemirskih postaja nisu nam potrebna tehnička pomagala. Navedeni podaci izračunati su za lokalitet Vidulini, drugdje na Poluotoku oni se mogu neznatno razlikovati. Sva vremena navedena su prema lokalnom vremenu (UT+2).


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka