Prošle nedelje je iz Bajkonura izvršeno poslednje komercijalno lansiranje slavne ruske rakete 'Proton-M'. Dok Drago Dragović piše podrobnije o ovoj poslednjoj misiji - i pored sankcija, ponela je u orbitu dva američka satelita - upoznajte se sa ovom dinosaur-raketom, koja je od prvog lansiranja 1965. imala tačno 422 misije i samo 20 faulova.

 

 

Raketa
УР-500 „Протон“ (8К82)

 pdfPre više od pola veka rođena je najmoćnija ruska raketa koja i danas leti. Njena ogromna snaga i pouzdanost obezbedili su joj rešavanje takvih naučnih i primenjenih zadataka, kao što je izvođenje na orbitu brojnih automatskih međuplanetnih stanica, izgradnja orbitnih stanica „Алmаз“, „Салют“ i „Mир“, izvođenje automatskih satelita, osmatranja iz kosmosa u visokoj rezoluciji, kao i postavljanje kosmičkih sistema veze i navigacije.


UR-500-Proton

Pišući prošli put o peripetijama vezanim za rađanje rakete „УР-500“, obećao sam da ću u nastavku napisati nešto više o samoj raketi i njenim karakteristikama. Ta raketa, ustvari interkontinentalni balistički projektil, bila je rodonačelnik čitave porodice raketa, čija su tehnička i idejna rešenja opredeljivali njihovu namenu i zadatke. Kao i slavna Koroljevljeva „Semjorka“, i ova raketa je postala jedan od kamena-međaša u razvoju sovjetske kosmonautike, i mada je dugo bila u senci – do danas je ostala jedna od najjačih, najsavršenijih i najpouzdanijih nosača u svetu ...

Moderne verzije raketa ovog tipa leteće najverovatvije još najmanje 10-15 godina.

Razvoj rakete „УР-500“ započet je u konstruktorskom birou OKБ-52 generalnog konstruktora V.N. Čelomeja na osnovu naredbe №.409-183 Centralnog komiteta Partije i Saveta Ministara SSSR-a od 24. aprila 1962. godine. Taktičko-tehničke potrebe rakete odredilo je Ministarstvo odbrane na osnovu rešenja od 17. januara 1963. godine.

 


 

motor Preuzmite e-knjigut u PDF verziji
(31 strana, 6,29MB)
download

pdf


 

 Pročitajte ostale e-knjige Draška Dragovića

DDragovic
E-knjige Draška Dragovića


 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...