talasi

Od ukupnog elektromagnetnog zračenja mi golim okom vidimo tek jedan uzani deo koji zovemo vidljiva svetlost. Ostale zrake naše oko ne može da detektuje, ali to ne znači da ne možemo da ih vidimo. Vidimo ih pomoću posebno konstruisanih i pravljenih instrumenata. Ne znam za ostale nauke, ali za astronomiju to je od krucijalnog značaja. 

em talasi

Imate ogroman neprozirni oblak prašine i gasa, a šta se nalazi iza njega ne bismo znali da nije specijalnih teleskopa. Jer oblak ne propušta običnu svetlost, ali propušta druge delove elektromagnetnog spektra – koje možemo da vidimo posebnim teleskopom.

Pa tako, ako pravite teleskop za opažanje infracrvenog dela spektra potrebno je da ogledalo teleskopa presvučete srebrom ili zlatom (razume se, debljina tog sloja meri se mikronima). Ako želite da posmatrate i u optičkom i u infracrvenom delu spektra, onda vam stručnjaci savetuju da svoje ogledalo premažete aluminijumom. Aluminijum dobro reflektuje svetlost u širokom opsegu talasnih dužina. 

Za rendgenske teleskope potrebno je ogledalo da presvučete zlatom ili iridijumom. Ali to je nije dovoljno jer se fotoni usmereni direktno ka takvom ogledalu neće odbiti od njega već će proći kroz njega ili će biti apsorbovani. Taj problem se rešava vrlo neobičnim oblikom rendgenskog teleskopa. Takav teleskop se pravi u obliku levka u koji emitovani zraci udaraju pod veoma oštrim uglom pod kojim se oni od ogledala odbijaju (kao bačeni pljosnati kamen koji se odbija od površine vode). Na kraju levka ovi zraci se ona uhvate detektorima. 

Detektori su veoma važni. Neki detektori se prave od poluprovodničkog materijala tako oslobađaju elektrone kada svetlost udari u njih. Ti odbijeni elektroni se zatim prikupljaju i pretvaraju u sliku. Različiti poluprovodnički materijali reaguju na svetlost različitim energijama a time i različitim talasnim dužinama. 

Za detektovanje zraka važni mogu biti i filteri koji se postavljaju ispred detektora. Filter je u osnovi komad stakla koji propušta samo određene talasne dužine svetla. Astronomske kamere obično imaju nekoliko filtera koji se ugrađuju na poseban točak tako da astronomi mogu brzo i lako da izaberu koji žele da koriste za posmatranje nekog objekta.

MWMlačeni put u različitim talasnim dužinama

Prema: Astronomy

 


Komentari

  • kizza said More
    Da,u pravu ste. Veoma malo znamo i više... 4 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    AI će pomoći, ali čovek će otkriti. 4 dana ranije
  • Miki said More
    Divan tekst A.M. hvala, pitanje ??? FDa... 4 dana ranije
  • giga said More
    :-)))) Odlicno, dobro jutro AM,... 4 dana ranije
  • Mina l said More
    hvala, edikativno i informativno 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka