Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

 

Roda

Na slici 1 vidite o kakvoj se ,,Rodi,, radi.O jednom od najboljih izvidjačkih aviona u istoriji - Nemačkom aparatu ,,Roda,, čiji se prvi model pojavio daleke 1936 godine. Ovaj avion ima i danas neke letne karakteristike koje nijedan drugi tip aviona nije u stanju da nadmaši.On recimo, poleće i sa piste duge samo - 30 m ! U stanju je da leti (zahvaljujući specijalno konstruisanim pretkrilcima) tako ,,usporeno,, da to liči pomalo na lebdenje helikoptera.Na taj način ,,Roda,, može da pažljivo nadgleda ili osmatra i vrlo usko područje na zemlji.Avion je težak svega - 295 kg (proverio sam nekoliko puta ovaj podatak jer mi je izgledao neverovatan) Najveća brzina - 180 km/h.Najmanja - samo 40 km/h. Može i da planira poput jedrilice - isključenih motora. Pravi špijunski avion, preteča čuvenog Američkog U-2 oborenog iznad SSSR-a (a znate li da je ovaj U-2 nadletao i Srbiju tokom NATO agresije 1999 godine kada je postojao i vrlo ozbiljan plan da jedan naš MIG-29 izvede isto ono što i Sovjeti 60 - tih?)

Avion tipa ,,Roda,, je upotrebljen i u najpoznatijoj operaciji Nemačkih komandosa u Drugom svetskom ratu koju je predvodio Oto Skorceni - otmici svrgnutog Italijanskog diktatora Benita Musolinija.Tom prilikom je ovaj ultra-laki avion sleteo u dvorište kuće (bio je to travnjak oblika ravnokrakog trougla ) podignute na obronku Alpa i potom gotovo akrobatski uspeo odatle i da - uzleti.

Proizvodnja vrlo uspešne,,Rode,, je prekinuta 1948 godine u Nemačkoj.A onda je nakon gotovo 56 godina pokrenuta u - Srbiji !? ( kad god pomislite da znate čega sve ima u Srbiji iskoče odnekud informacije koje vas jednostavno zapanje )


Priča o neobičnom avionu je vezana i za neobičnog čoveka.NJegovo ime - Nestor Slepčev.Rodjen u Vrbasu.Živeo decenijama na južnoj zemljinoj polulopti, Australija.Uspešan sportski pilot .Kasnije i modelar.I po onoj logici da su principi aerodinamike isti i za male modele i za prave, velike avione on je lepo jednog dana odlučio da izgradi i jednu ..Rodu,, u razmeri 1:1.Ali šta ga je u tom pravcu podstaklo ? NJegov dobar prijatelj Nemački pilot iz Drugog svetskog rata, Vilhelm Andil.Imao je samo sedamnaest godina kada je seo za komande brzog i opasnog ,,Meseršmita ,, ( Messerschmit Bf 109 ) Ali sa Istočnog fronta je uspeo da se izvuče upravo jednom ,,Rodom,,Upoznavši se mnogo godina kasnije u Australiji sa Nestorom, pomogao mu je u pravljenju nacrta za avion.Nestor je potom izgradio po sistemu ,,uradi sam,, više od stotinu ,,Roda,,Kada se biznis oko prodaje zahuktao,on je u Australiji pokrenuo i pravu minijaturnu avio - industriju.Menadžer kralja rokenrola Elvisa Prislija kupio je jednu ,,Rodu,, a Nestor je zahvaljujući prodaji aviona upoznao i ljude iz (mog omiljenog ) benda AC/DC koji su takodje pokazali veliko zanimanje za ovaj proizvod.


E sada je ovaj čovek- legenda opet u Srbiji, u Čeneju gde inače ima svoj salaš (sa velikim avionskim hangarom ) I ovde je nastavio da pravi famozne ,,Rode,, i izvozi ih u inostranstvo, zadovoljnim kupcima.Kada naručilac uplati pare on jednostavno sedne u kabinu aviona i lično ga doveze kupcu ,,na noge,,

Author: Oliver Jovanović