Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Kao po nekom pravilu filmovi o poslednjem svetskom ratu su prepuni stereotipa i liče jedan na drugog "kao klonirani". Defiluju uglavnom ista oružja, transportna sredstva i sredstva veze. Da li ste uopšte videli neki film u kome zaraćene strane Drugog svetskog rata upotrebljavaju, recimo – helikoptere? Zar režiseri misle da je dovoljno pustiti par "Štuka" da malo "zavijaju" u vazduhu i rešili su problem prikaza nemačkog ratnog vazduhoplovstva? Ili malo egzibicija američkih B-29 iznad tmurnih oblaka i kraj priče? Pogledajte ove fotografije stare više od pola veka.

slika-1-fl232
Slika 1

Na slici 1 je Nemački helikopter FLETTNER FL-282 KOLIBRI.

slika-2-fl-232-uzlece
Slika 2

Evo i neverovatne fotografije iz 40 – tih godina prošlog veka (sl.2) na kojoj isti tip helikoptera uzleće kao i današnji mornarički helikopteri ravno s palube broda.To znači da je Nemačka još onda raspolagala brodovima nosačima helikoptera.

slika-3-dombrowski
Slika 3

Slika 3 – ovo je prikaz transportnog helikoptera Poljskog ratnog vazduhoplovstva (DOMBROWSKI). Bizaran izgled, zaista, tako da pomalo sumnjam da je tu reč o auto – žiru a ne pravom helikopteru.

slika-4-r-4
Slika 4

slika-5-r-5
Slika 5

Na slici 4 i 5 su američki helikopteri koje je radio Sikorski. Helikoptere su još posedovali i Britanci i verovatno Italijani i Japanci.

Author: Oliver Jovanović