Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Mada možda liči na neku ekumenističku priču nije već bih pre rekao da je posvećena naporu da se stvari gledaju iz više uglova. Danas toga gotovo i da nema, čega smo i sami svedoci.

Svi indo-evropski jezici vuku korene iz jednog preistorijskog jezika nazvanog proto-indo-evropski, koji se u neolitu i početkom bronzanog doba govorio negde u kaspijskim stepama. Danas oko 46% svetske populacije, odn. oko 3,2 milijarde ljudi, govori jednim od jezika ove porodice koju čini oko 445 živih jezika i narečja.

Zato možemo da kažemo da tehnički gledano i ruski i portugalski jezici pripadaju indo-evropskim jezicima, iako ruski spada u slovensku grupu jezika a portugalski u romansku grupu.

main qimg c241

Ali ne samo portugalski i ruski, jezici tako daleko povezani kao što su farsi (persijski), hindibengalski i izumrli jezici kao što su torčarski i hititski. takođe su deo ove porodice, što znači da su ruski, portugalski, hititski i torčarski bili nekada isti jezik.

slsl

Animirana karta daje celokupni dojam; u nekim detaljima mnoge stvari baš i nisu tačne. Prva migracija u dolinu Dunava, npr., nije potekla iz Jamnaje kulture (3300-2600 p.n.e.), koja je započela gotovo milenijum kasnije. Ali sveukupno, ideja je da se pruži opšti dojam o migracijama.

Proto-indo-evropski jezik se pojavio između istočne Evrope i središnje Azije (današnji zapadni Kazahastan) i na kraju se proširio na gotovo čitavu centralnu Aziju, delove istočne Azije, Sibir, Evropu, zapadnu Aziju i u novije vreme preko španske, engleske i portugalske migracije na Ameriku. Indo-evropski jezici se govore u većini Amerika i Okeaniji: Španci su se izmešali s velikom masom pretkolumbovskih stanovnika, napravivši potomke mešovitih rasa u Mezoamerici, Južnoj Americi i Centralnoj Americi, dok su Portugalci i Englezi više kupovali žene za sebe, a Portugalci se više mešali s robovima kroz silovanja, stvarajući većinsko mulatsko stanovništvo u Brazilu i pretežno evropsko stanovništvo u Kanadi i Australiji, kao i značajnu manjinu (15%) mešovitih rasa na Novom Zelandu polinežanskog i britanskog porekla iz međurasnih brakova između kolonista i domorodaca.

main qimg 6134

Nekadašnji indo-evropski jezici su se govorili u Srednjoj Aziji i Anadoliji, kao i Azerbajdžanu i Kalmikiji(Rusija), no zbog migracija i osvajanja od strane Mongola i turskih plemena indo-evropsko govorno područje (ili u slučaju Kamlikije verovatno čerkesko područje) je raseljeno, ubijena do izumiranja ili asimilirana i pomešana od strane turskih plemena u slučaju Anadolije/Turske i Azerbajdžana.

Ruski i portugalski su jezički mnogo sličniji nego portugalski ili ruski torčarskom ili hitijskom, ali portugalski je sličniji engleskom nego ruskom, a ruski je jezički mnogo sličniji baltičkim jezicima nego portugalskom.

karakteri

 

 

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: