Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

Ruski-medved-1

Definitivno jedna od tabu tema u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, odnosno svuda gde ima Srba. Ko dirne Ruse kao da je i nas same ,,zakačio,, (a da li je tako i obratno?) Ali da vidimo koliko je ta u našem narodu veoma raširena ljubav prema svemu ruskom zaista i osnovana.I šta je pokreće? Gde su joj koreni? Po mom mišljenju, ova velika i veoma raširena ,,srpska zaljubljenost u Rusiju,, se zasniva dobrim delom na nedovoljnom poznavanju činjenica, na izvesnim kompleksima i čak nekim predrasudama koje se jako, jako sporo menjaju.

NAS I RUSA TRISTA MILIONA...

Najduže opstaje predrasuda razvijena posebno kod Srba (ima je i kod Rusa ali u mnogo manjoj meri)  da smo mi ustvari toliko medjusobno slični da se tu može čak govoriti o  jednom narodu! Na osnovu čega to prosečan gradjanin Srbije koji uglavnom nikada i nije bio u Rusiji, zaključuje ? Pa, na osnovu medija (koji su iz nama poznatih istorijskih razloga bili zadnjih pola veka uglavnom pro - ruski orijentisani) na osnovu veoma uticajne i sveprisutne ruske književnosti, na osnovu nasledjenih kolektivnih mitova koji su začeti još u doba Turske okupacije pa se nastavljaju dalje u vreme Kraljevine Srbije pa Kraljevine Jugoslavije kada pravoslavna crkva i brojni intelektualni krugovi takozvanog ,,panslavističkog opredeljenja,, stvari dovode ,,do usijanja,,

A nije uvek bilo baš tako. U doba Nemanjića su uglavnom postojale veze izmedju Srpske i Ruske pravoslavne crkve.Srpska pravoslavna crkva je čak izvršila značajan uticaj na Rusku crkvu u nekim domenima. Političkih i drugih veza izmedju Srba i Rusa tada praktično nije ni bilo.Srbija se nije mnogo interesovala za ono što danas zovemo Rusijom a što je tada ( u srednjem veku) bio skup rascepkanih kneževina koje su plaćale težak danak Mongolima, nije se zanimala za tu daleku teritoriju, van glavnih civilizacijskih tokova koje su u to vreme činile recimo, Vizantija i Mletačka republika.Srpski vladari su smatrali svoju zemlju daleko naprednijom od  tamo nekakvih Ruskih kneževina.Onda su došli Turci i Kosovska bitka.Srbija je ,,dezintegrisana,, i prestala je da postoji kao država a njen narod i kultura pali su u petovekovnu duboku ,,hibernaciju,, U Rusiji pak, stvari su tada krenule na bolje.Rusi su upravo počeli polako da se oslobadjaju viševekovnog mongolskog jarma.Potom su se ujedinili, pa je došao i veliki, genijalni reformator. Zvao se Petar Veliki - čovek koji je Rusiju uputio evropskim putem- evropeizirao je.On je takodje udario temelje i svemu onom što je Rusija danas.

E, a kako je slava i veličina Rusije rasla (i te su vesti stizale sve češće i do Balkana) tako je raslo sve više i zanimanje Srba koji su roptali pod okrutnom Turskom okupacijom. Objašnjenje je jako prosto - Srbi su bili teško poraženi i poniženi, praktično u blatu, ali ,,negde tamo daleko,, postoji jedan veliki narod pravoslavnih hrišćana koji je jak, moćan i ,,dobija sve bitke,, protiv muslimanskog zavojevača (Turaka i Tatara) U Rusiju su tada, Srbi počeli da jezikom psihologije - projektuju sami sebe. Veliko poniženje i poraz razvijaju obično (ovo se ne odnosi samo na Srbe - stvar je univerzalna) i veliku žudnju za snagom i poistovećivanjem (sa onim ko je jak, naravno) Kao protivteža osećaju inferiornosti zbog poraza u Kosovskoj bici bujala je želja ,,za veličinom i slavom,, (,,duhovna hrana masa,,) i iznad svojih trenutnih moći ili mogućnosti, prerastajući u - kompleks. Taj kompleks se odlično uklopio sa rastom legende o jednoj moćnoj i neuništivoj hrišćanskoj naciji - Rusiji.Šine i pragovi jednog velikog mita su tako postavljeni i ,,voz istorije je mogao konačno da krene,,

Ogromnu energiju nastalu zbog svoje ojadjenosti, obespravljenosti i očaja su Srbi pretapali u megalomansku ljubav prema majčici Rusiji, svojoj velikoj nadi...Prirodno je da su vremenom sve više očekivali i da ih Rusija oslobodi od Turaka ili im barem u tome pomogne ! To je očekivanje kasnije Srbima nekako prešlo i u naviku i mimo svake realnosti (Kao i svaka velika sila I  Rusija je sve radila iz interesa.Zemlja koja ima najbolje šahiste na svetu pravila je svoje kombinatorike.Bugarska je recimo, više bila u domenu njenog zanimanja nego Srbija )

Potpuno nerealno, Srbi su smatrali da Rusija ima čak i neku vrstu ,,obaveze,, prema njima, valjda samo zato što su iste vere a i jezik je sličan  - ,,slavenski,, I dan danas se po ustaljenom automatizmu ovo uzima zdravo za gotovo (pa ako je pripadnost pravoslavlju i jezik slovenskog porekla osnova ,,bratstva,, zašto Srbi ne vole tako i - Bugare ? Navodno, zato što sa Bugarima imamo dugu istoriju sukoba a sa Rusima - nikad ? )

Dakle, jedan narod ? Ne, daleko od toga.Kada neko želi da veruje u nešto čak mu i ono što je očigledno ,,ne bode oči,,Najpre, Rusi su severnjaci.Kažem - Severnjaci ! Severni narodi - to je svet za sebe.Većina južnjaka to nikada neće ukopčati.Bio sam u Rusiji (onoj Sovjetskoj)  i uverio se.Pravi Rus je po mnogim svojim osobinama naprosto, bliži jednom Skandinavcu nego Srbinu.Počev od onih jasno uočljivih fizičkih odlika (koga to više zanima neka pogleda antropološke studije o razlikama izmedju stanovništva nordijskog i dinarskog tipa, recimo) do delova mentalnog sklopa (severnjak više voli temeljnost u planiranju.Izbegava ,,kampanjski,, pristup i improvizaciju, osobinu čestu kod mnogih južnjaka, pogotovo onih na Balkanu.Rusi su naprosto,  jedan ozbiljan narod, prilično svestan sebe i svoje uloge u svetu)

I MI I RUSI VOLIMO DA POPIJEMO

Kada Srpski seljak ,,trgne,, ujutru jednu čašicu ,,Šljive,, on je sasvim ubedjen da je i u tome srodan ,,bratu Rusu,, Treba li da objašnjavam razliku izmedju ,,Vodke,, i ,,Šljivovice,, ? I načina konzumiranja ? Piće znano kao ,,Vodka,, je izmišljeno kao ,,antifriz,, Upravo za uslove u kojima Ruski čovek živi.Na minus četrdeset, sve se ledi osim flaše ,,Vodke,, koja je tada ,,najbolji drug,, Srpska rakija je dizajnirana za ,,merak,, (osim ako baš niste odlučili da se sasvim napijete) Čašice su kao naprstak a različite vrste Srpske rakije često su vrlo mirišljave (kruškovača, lozovača, rakija od drenjina, pelinkovača itd.) i na oko lepo ,,obojene,, Mnoge spadaju u ,,rakije za lek,, i ni za šta drugo se ne koriste.Ruse ove suptilnosti izgleda mnogo ne zanimaju.Daleko više nego Srbi ili bilo koji drugi narod na kugli zemaljskoj oni piju baš s namerom da se opiju ,,do daske,, Prava ruska vodka nikada se nije odlikovala ni nekim posebnim mirisom ni bojom, ni ambalažom u kojoj obitava već čistom, brutalnom snagom ,,udarca u glavu,,Čaše iz kojih Rusi piju svoju ,,Vodku,, Pa, pogledajte film ,,Sibirski berberin,,..

I MI I RUSI VODIMO ISKLJUČIVO ODBRAMBENE RATOVE

Ha, pa šta mislite odakle Rusima najveća zemlja na svetu (11, 5 % kopna planete) zemlja koja se istovremeno graniči u Evropi (ako računamo i Rusku enklavu Kalinjingrad - nekada Nemački Königsberg ) s jednom Poljskom a na Dalekom istoku čak s   Japanom ?! Neko im sve to poklonio ? (kada govorimo ,,Rusija,, i kod nas i u svetu se taj pojam odviše široko upotrebljava.Tako je i ,,Sovjetski Savez,, sa drugačijim granicama i uredjenjem nego carska Rusija, Romanovih bio naprosto - Rusija.Ceo taj prostor ostatak sveta trpa u isti koš pa su tako i Ukrajinci i Belorusi - ,,Rusi,, ! Prva, prava Rusija je ustvari zauzimala samo evropske delove današnje Rusije i Ukrajine)

Čitali  ste sabrana dela grofa Tolstoja ? Osim ,,Rata i mira,, u kome je on idealizovao otpor svoje otadžbine ,,Velikoj armiji,, (uglavnom Francuzi, Nemci i Austrijanci) koju je predvodio Napoleon Bonaparta, Tolstoj je pisao i o svojim vojničkim doživljajima u blizini tvrdjave Sevastopolj (Krim) Dok ste to čitali vi ste naravno uzdisali zbog pogibija hiljada jadnih Ruskih vojnika (,,Tako umire Ruski vojnik !,, - kaže uzvišenim tonom Tolstoj) koje ni krive ni dužne napada buljuk nekakvih plemena.Nije vam palo na pamet - šta Rusi tu opšte rade ako ta plemena žive na svojoj zemlji ? E, pa evo - to što su Rusi radili u Sibiru ili duboko dole na jugu (Crno more, Azov, Bajkal) ili čak na teritoriji Amerike (setite se - Aljaska ! ) bilo je u suštini isto ono što su ,,bledoliki,, i njihovi ,,plavi šinjeli,, (general Kaster, general Grant) radili na Divljem zapadu ili Kortes i Pisaro u Srednjoj i Južnoj Americi.Bilo je to nasilno pokrštavanje (Ruska pravoslavna crkva je razna azijska, eskimska ili indijanska plemena pretvarala u nove pravoslavne hrišćane) asimilicaja (Rusifikacija.Kultura  na stotine malih starosedelačkih naroda je sistematski potirana ili uništavana.Nametan je Ruski jezik i ćirilično pismo) ili je nekad počinjen i pravi pravcati genocid.

Naši profesori su nas u školama učili da se grozimo Američkog pokolja Indijanaca ali nam nikada nisu pomenuli pokolje Indijanaca od strane Ruskih kozaka ! Najpoznatiji  je vezan za Rusku tvrdjavu  Stara Sitka, osnovanu kao tvrdjava Sv. Mihail (Aleksandrov arhipelag) To je naravno, na Aljasci koja je tada bila Ruska teritorija.Tadašnji ruski guverner Aljaske, Aleksandar Baranov smatra se odgovornim za masakr Eskima i Indijanaca 1802 godine koji je usledio kao odmazda za napad (Indijanaci plemena Tingit) na Rusku tvrdjavu ! (što bi Amerikanci rekli - ,,Fort...,,) Indijanci jesu bili okrutni i izmasakrirali su sve Ruse ( kao u vesternima ) par Britanaca i još neke  Rusima lojalne Indijance ali kog će djavola Rusi na njihovoj teritoriji ? O ovome je nešto pisao i čuveni DŽek London. Rusi inače jesu narod koji je jako mnogo  nasilja pretrpeo u svojoj istoriji ali ne vidim zašto ne pričati i o nasilju koje su drugi narodi pretrpeli od Ruske vojske ? Ili i od naše,  Srpske ? (pa, nema naroda koji nije i sam bar malo ,,šikanirao,, druge narode.Na kraju krajeva vodili smo i mi povremeno tokom svoje istorije neke svoje imperijalne ratove.Kako recimo, objasniti činjenicu da je u jednom trenutku pola Grčke bilo naše i u sastavu naše države i  da smo imali izlaz i na Egejsko more ? )To je valjda još uvek ,,tajna,, samo u Srbiji i Rusiji (evo detalja - poznati ruski sajt mi postavio pre nekog vremena knjigu pa sam se ja malo dopisivao sa ženom urednika koja inače solidno govori Srpski.Sve je ,,štimalo,, dok smo se bavili samo poezijom, ,,slovenskom dušom,, i navodili hvalospeve, ja o njenom a ona o mom narodu.A onda ja reših da budem malo kritičniji pa na njenu izjavu da je ,,narod u Srbiji i Bosni mnogo dobar,, upitah  ,,ako smo tako dobri odakle onda toliko ubijanja,, nakon čega više nisam dobio ni mejl, iako moja knjiga i dan - danas eto, stoji na tom ruskom sajtu )

I zašto ne reći i :

Drugi svetski rat je započeo napadom Nemaca i Rusa na Poljsku (što je istorijska činjenica) a ne kao što se obično kaže - napadom (samo) Nemaca na Poljsku ?

A RUSI NAS NIKADA NISU NAPALI NITI MI NJIH

U Titovo vreme se više pričalo o tome nego danas.Jugoslavija je bila napadnuta onako ,,hladnoratovski,, od strane Rusije (Sovjetskog Saveza) i to, bogami čvrsto.Izginulo je mnogo naših graničara 50 - tih godina prošlog veka.Na stotine njih (indirektno - nastradalo je i na desetine hiljade civila na ,,Golom otoku,, i to mahom Srba i Crnogoraca. Da ne bih objašnjavao onima koji ne znaju o tom delu naše istorije, neka sami otkucaju na pretraživaču ) S naše strane su na granicama postavljani bunkeri, razvlačena bodljikava žica i ukopavane prepreke zbog Staljinovih tenkova.Ono što će se kasnije zvati ,,Varšavski pakt,, nas je stezalo sve više kao neki monstruozni piton i bilo je samo pitanje vremena...Ameri su nam tada bili (što nam sada izgleda neverovatno),,prijatelji,,(a da li biste poverovali da nam je u drugoj polovini devetnaestog veka jedan od najvećih saveznika i prijatelja bila - Austrija koju ćemo kasnije zvati ,,večno smrtnim neprijateljem,, ? ) Ameri, to jest danas, ne bez razloga, omrznuti NATO, slali su ,,Šerman,, tenkove i drugo naoružanje, gradjene su avionske piste sa kojih su naši piloti uzletali isporučenim Američkim lovcima (mlaznim) spremni da biju bitku s Ruskim  ,,MIG,, - ovima ! Kako su stvari promenljive u ovom svetu, zar ne ?

Uzgred, janičari Srpskog porekla učestvovali su u Tursko - Ruskim ratovima na strani Turaka kada su palili i pljačkali Ruska sela (ah, pa to se ne važi - čujem negodovanje nekog rusofila - kako Srpskog porekla a nisu pravoslavne vere ? -Nemam komentar !)

RUSI BI NAM POMOGLI 1999 DA SU MOGL

Ne, nego da su hteli. A ni tih sedamdeset dana nije mnoge zaklete rusofile ovde - opametilo... A kao što sam već pomenuo - nacija koja ima najbolje šahiste na svetu  ima sigurno i rukovodstvo koje ume da pravi kombinatorike. Nisu bili ludi da ulaze u ,,avanturu,, A nisu nam dali ni oružje da se sami branimo. Naš ,,veliki brat,, je gledao trezveno i hladnokrvno kako nas mlati div - i siledžija (nekih dvadesetak zemalja ) nekoliko gadnih meseci. Stiglo je nekoliko desetina Ruskih dobrovoljaca i to je bilo sve. Uostalom, i naši dobrovoljci su se tako pojavljivali u njihovim krizama - najpoznatiji je bio onaj Aleksa Dundić (oktobarska revolucija) a bilo ih je čak i u Rusko - Japanskom ratu 1905 ! Rusi su stvarno nešto pomogli pred kraj Drugog svetskog rata kada su sa Titovim partizanima čistili delove Jugoslavije od Nemačke vojske i imali pri tom i osetne gubitke.

Treba li reći da su za takav potez postojali jaki politički razlozi u glavi druga Staljina a ne oni emotivne prirode ?

RUSI NAM IPAK MNOGO POMAŽU SADA U SAVETU BEZBEDNOSTI

Najpre pomažu sebi. Pa i mi bi slično uradili, zar ne ? Postoji neka ,,kvaka,, u sadašnjoj Ruskoj podršci oko Kosova. A meni je naravno, drago da nas podržavaju.Poštujem i Putina.Zaista jeste sposoban državnik, svaka čast (zašto i mi nemamo nekog takvog ? ) Često čujem ,,E, dok su Rusi bili na Kosovu...,, Ljudi smatraju da su Rusi dole bili samo da bi štitili preostale Srbe.Jedna štura informacija koje se sećam iz tog vremena glasila je ,,Ruski vojnici ubili Srbina,, Niko ovde nije širio tu informaciju dalje niti davao dodatna objašnjenja - kako se to desilo ? Da je to uradio neki Nemac ili Amerikanac bilo bi malo drugačije, zar ne ?

RUSKI KOSMONAUTI SU MOGLI PRE AMERA BITI NA MESCU ALI IM TO NIJE DOZVOLJENO IZ POLITIČKIH RAZLOGA

Pa, da li to ili zato što su probne rakete izgorele na startnom postolju...? Naprosto im izgleda, tada nije išlo sa tim velikim raketama koje su trebale biti pandan Američkom ,,Saturnu,,...

RUSKINJE SU NAJLEPŠE ŽENE NA SVETU

Uh, pa tu bih mogao da se složim. Pored nafte i gasa, Ruskinje su svakako, jedan od najvažnijih ,,strateških proizvoda,, ove ogromne zemlje. Da sam ja kojim slučajem Rus, uz to i neki ,,šraf,, u ruskoj vlasti ja bih tražio ograničenje ,,izvoza,, Ruskinja jer na taj način ovu lepotu polako prisvajaju drugi narodi i druge zemlje a nijedan resurs (pa ni plavuše ) nije neiscrpan.Imam utisak da smo i mi i Rusi po pitanju brige za sopstvene gradjane, otprilike tu negde...

I na kraju :

ZAŠTO IPAK RUSI ?

I pored svih mana Rusi imaju i neke zadivljujuće osobine.To je jedina nacija na svetu u kojoj se knjige poezije štampaju u milionskim tiražima. Pošto sam knjigofil, sigurno da mi se više po toj liniji dopada Rusija nego Amerika u kojoj je knjiga (a posebno knjiga poezije) praktično nepoznat pojam. Moja poruka za kraj bila bi stoga - ma u redu ljudi, volite vi Ruse ali u - granicama normale...Teško je znam, ali ne i nemoguće...

Author: Oliver Jovanović