Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

...u čast aviona koji su nekada napali Japan

Budući američki dalekometni bombarder će poneti ime “Napadač” (engl. Raider) u čast ratnih aviona koji su tokom prvih godina II svetskog rata na Pacifiku izvršili iznenadni vazdušni napad na glavni grad Japana.

Prema nedavno objavljenim vestima, Pentagon je oktobra prošle godine sklopio ugoovor sa kompanijom „Northrop Grumman“ o izgradnji novog aviona, koji bi prema vojnim planovima trebalo da uđe u naoružanje sredinom sledeće decenije.

Govori se o narudžbi od minimum 80-100 aviona, od kojih bi svaki koštao preko $550 miliona, a pored bombarderskih, obavljaće i zadatke špijuniranja i presretanja i kontrolisanje borbi na zemlji i vazduhu. Ovi avioni se svrstavaju u 5. generaciju napadačkih platformi, koji će Americi dati mogućnost sprovođenja vojne doktrine Network-centric warfare a moći će da gađaju ciljeve bilo gde na planeti.

Kao stealth avioni sposobni da izbegnu radare, biće konstruisani da iizbegnu sofistikovane elemente protivavionske odbrane, uključujući onu koju razvijaju Rusi i Kinezi.

Ime aviona je vezano za jedan važan momenat u američkoj istoriji.

Više od godinu ipo dana od napada na Perl Harbur 6. devcembra 1941. japanska teritorija je bila netaknuta a američki ponos povređen. Zato je njihova vojna komanda rešila da zada udarac Japanu koji će se pamtiti – bombardovaće Tokijo i pokazati da je i Japan ranjiv. Zato je 18. aprila 1942. šesnaest američkih srednjih bombardera B-25 „Michell“ uzletelo sa nosača aviona „Hornet“ predvođeni poručnikom Jimmyjem Dolittleom. Misija je uspešno obavljena a 15 specijalno modifikovanih aviona je sletelo u Kinu a jedan u SSSR. Avioni su dobili naziv „Doolittle Raider“.

Pentagon nije voljan da da ikakve podatke o novom B-21 „Raideru“. Prema dostupnim skicama vidi se da se radi o džinovskom letećem krilu, veoma sličnom postojećem B-2 bombarderu, koji takođe proizvodi „Northrop Grumman“.

Ratno vazduhoplovstvo je odabralo ime na osnovu međunarodnog konkursa. Stiglo im je preko 2.100 predloga. Na ceremoniji dodele zvaničnog imena učestvovao je i jedini još preživeli član posada „Doolittle Raidera“, Richard E. Cole.

Picture1 copy

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: