akl11-93
Mrdja
Dušan Mrđa gleda u daljinu

Nalazite se u istraživačkoj misiji na Marsu. Jedno jutro, pre posla, krenete u šetnju da se malo razmrdate. Vreme je lepo i uživate u crvenilu prirode. Utom malo ogladnite, ali srećom poneli ste sve što vam je potrebno za doručak: malo hleba i dva kokošija jajeta. Tu je i lonče s vodom za kuvanje, a i mali nuklearni rešo. Ti nuklearni rešoi su mnogo bolji od solarnih jer rade i noću. Posebno je zgodan ovaj vaš, digitalni s lepim i velikim displejem, USB portom i ugrađenim linkovima ka Vikipediji i Fejsbuku. Strava od spravice.

jajeI tako krenete da kuvate jaja, kad iskresne problem. I posle dugog kuvanja jaja su rovita! Čudo. Prosto nemreš bilivt (to je na dalmatinskom, tako govori jedan moj poznank s foruma iz Splita). Hm, hm, hm. Problem je veliki. Zašto jaja ne mogu da se skuvaju?

Na prošlogodišnjem kampu (Letenka 2011) objašnjenje misterije dao je Dušan Mrđa, inače, ko ga ne zna, on je fizičar, docent na PMF u NS. Dakle, čujte rešenje:

El sad jasno? Atmosferski pritisak na Marsu je mali i voda proključa i ispari pre nego što se dovoljno ugreje da skuva jaje!
StartrailLetenka-2011
AKL11: Zvezde prave tragove u vedroj noći nad Letenkom.