logoPriliku da učestvuju na Astronomskom kampu Letenka na Fruškoj Gori ove godine imale su i učenice drugog razreda prirodno-matematičkog smera Gimnazije „Sveti Sava“ iz Požege: Andrijana Nikolić, Dunja Radulović, Ana Mijailović, Tamara Radojević, Sunčica Radović, Sara Bošković i Sandra Jaćimović. One su, sa profesorkom fizike  Gordanom Varnicom, pohađale program Astronomskog kampa. Osim u atraktivnoj i savremenoj redovnoj nastavi i takmičenjima, gimnazija „Sveti Sava“  se ističe po aktivnom učešću učenika u vannastavnim aktivnostima i aktivnim učešćem njenih đaka u centrima za talente, kampovima, radionicama, IS Petnica. 

02

Škola iz koje dolaze ima dugu tradiciju u projektima popularizacije nauke. Od 2009.godine u školi se organizuje Gimfest - festival nauke i umetnosti u kome učestvuje više od 400 učenika. Profesor Gordana Varnica je redovni organizator i autor postavke na Festivalu nauke u Beogradu, od njegovog početka. Učenici naše škole su imali priliku da učestvuju u mnogim projektima: Chain reaction, CERN beamline for schools, Internest, Energija znanja, Digitalni pogon, Osmislite danas sutrašnji svet, Vinčine naučionice, Tragom Milutina Milankovića, Eratosten, Naučno takmičenje Heroji budućnosti, Feliks Kragujevac, Krenimo u osvajanje obnovljivih izvora energije i mnogih drugih.

Učenici ove škole su, sa profesorkom Gordanom, tokom poslednje dve decenije napravili niz prototipova i maketa antičke tehnologije. Svaka generacija đaka školi ostavi po jedan svoj pokušaj perpetuum mobila i Rube Golbergove mašine koju demonstriramo za kraj svakog školskog festivala nauke. 

U poslednje vreme, sa svojim kolegom i suprugom, profesorom matematike Nebojšom Varnicom, Gordana učestvuje u Eperiment shares projektu koji je tokom pandemijskih dana započeo profesor nauke iz Pariza, Michael Gregory. Učionice, nastavnici i učenici učestvuju u međunoarodnom okupanju i deljenju eksperimenata i ideja (Eratosten, Dan broja PI itd).

Nedavno je škola opremljena najnovijom opremom, interaktivnim tablama i tabletima  sa instaliranim programom Netsupport school. Osim toga, granice primenjene fizike su znatno pomerene od trenutka kad smo u nastavu uveli Data logere firme Fluks trade, za merenje pritiska, temperature, vlažnosti vazduha, ali i prirodnog fona GM brojačem.

Spremajući se za kamp došle smo na ideju da bi pet minuta bilo dovoljno da prođemo kroz kratku istoriju teleskopa i prisutnima prikažemo kako se razvijala ideja, te da ohrabrimo mlađe učesnike da, uz pomoć samo dva sočiva, mogu da naprave sasvim funkciomnalan teleskop. Osim toga smo pokazale i nevidljivost pomoću sočiva ( „rochester cloak"), zatim smo objasnile kako pravimo anamorfne slike ali i izmerile mikrotalasno zračenje Rovex meračem iz naše školske laoratorije. Ostala nam je želja da, osim teleskopa, pokažemo princip rada pseudoskopa, praksinoskopa, mikroskopa, periskopa i da govorimo o pritisku svetlosti, te da pokažemo Kruksov radiometar jer princip rada te sprave izaziva oprečna mišljenja. Sledeći kamp će biti prilika da, osim mikrotalasnog, premerimo nivo prirodnog fona GM brojačem (Data Harvest loggeri).

Na časovima fizike i primenjenih nauka, kao lektiru koristimo naučni portal Nauka kroz priče, pa je i autor Slobodan Bubnjević ( učesnik našeg prvog Gimfesta) bio poznat učenicama. Takođe, interesovanje je izazvala priča Igora Smolića  o međuzvezdanom telu, osobito interesantna onima koje su čitale roman o Rami, Artura Klarka. Pripremajući se za jedan od festivala nauke, znale su i za Tungusku ekspoziju jer smo merili nivo buke, govorili o najtišem i najbučnijem mestu na svetu, te da je buka zabeležena 1908. godine najveća ikada na Zemlji (ovo prof. Varnica nije umela da objasni: čime je i kako ta buka izmerena).

Sa Letenke smo ponele nezaboravne uspomene. Boraveći u all inclusive kampu ( cveće, šuma, cvrkut) shvatile smo da je lepota življenja u druženju i prirodi i da čovek treba svaki dan da pomera granice svojih saznanja iza mikroskopa i teleskopa. 

U povratku kući, pevušile smo svevremensku melodiju grupe Vatra: 

„Zastanimo bar na trenutak
ponovno hodajmo bosi
ne zbrajaj svijeće na torti
samo otpuhni dim
 
Stavimo bar na trenutak
osmijeh od uha do uha
ponovno sleti u jato
kojem pripadaš“
 

01

03

04

IMG 20220707 174143

 

Gordana Varnica
profesor fizike 
Gimnazija „Sveti Sava“ Požega

 


Albumi fotografija sa Astronoskog kampa "Letenka 2022"

>> Astronomski kamp „Letenka 2022“ - ZAVRŠEN