AKL 2021 u medijima AKL2021Logo 190

logo

Najčitaniji istarski portal o AKL 2021

AKL Letenka 2021 od djece do akademika

TIM AU VIDULINI NA NAJVEĆEM SKUPU ZNANSTVENIKA U REGIJI

akl zajednicka 2021 620 350 s c1

Prošlog vikenda na Fruškoj gori u Republici Srbiji održan je, prema direktoru AKL Letenka - Aleksandru Zorkiću, najveći skup znanstvenika na području regije. Nekoliko stotina sudionika iz desetak zemalja boravilo je na višednevnom skupu u potpuno opuštenoj atmosferi prelijepe prirode na Fruškoj gori, neformalnom „dress code-u“ razmjenjujući iskustva u vidu formalnih i neformalnih predavanja, okruglih stolova, praktičnih demonstracija pokusa iz svijeta tehnike i prirodnih znanosti.

Zamolbom organizacijskog odbora AKL na Letenku su pozvani članovi Astronomske udruge Vidulini; Gregor Srdoč, Gabrijel Erman, Ivica Lađarević, Marina Tumpić, Nenad Perković i Marino Tumpić, kao predstavnici iz RH. Zbog nenadanih, objektivnih okolnosti, neposredno pred održavanje AKL, nisu svi mogli učestvovati te su Gregor Srdoč i Marino Tumpić pored svojih predavanja odradili i dio izlaganja pozvanih članova AUV s područja specijalne elektronike, računala i astrobiologije.

Gregor Srdoč (Kotižarovci Observatory) po prvi je puta u javnosti (i stručnoj javnosti) zanimljivim dugim izlaganjem od dva puna sata sudionicima iz prve ruke i iskustva dočarao vrh svjetske znanosti na području istraživanja ekstrasolranih planeta sa potpunim prikazom rezultata. Srdoč se unazad nekoliko godina nalazi u samom svjetskom vrhu najuzbudljivijeg područja moderne astronomije na planeti. Koliko je njegovo predavanje bilo zanimljivo možda najbolje ilustrira podatak da nije bilo klasičnog kraja predavanja već su se rasprava i razgovori protegnuli tijekom cijele noći, sve do izlaska sunca sutradan!

Marino Tumpić u svojem je izlaganju retrospektivno prikazao početak, razvoj, aktualno stanje i dosadašnje rezultate Istarskog svemirskog programa. Zahvaljujući višemjesečnim prethodnim dogovorima, koji su na AKL finalizirani, u ovogodišnjim misijama H201 i H202 Danijel Vuković ka bliskom svemiru poletjeti će i eksperimenti (moduli) iz nekoliko europskih zemalja.
AKL Letenka ove godine slavi dvadeset godina tradicije. Djeca sa igračkama u vidu vulkana i planeta ravnopravni su sa akademicima u okružju priče o znanosti i tehnologijama. To je posebna draž ovog skupa koji je i danas, baš kao i jučer i sutra, ostao vjerojatno jedini na kojem u travi zajedno sjede djeca, učenici, studenti, inženjeri, magistri, doktori znanosti, akademici.. Gdje su svi ravnopravni i gdje „kravata“ ne znači ama baš ništa. Vrednuje se samo ljudskost, znanje i uvažavanje među prijateljima..

REX

Preuzeto sa Regional Express


ALBUMI FOTOGRAFIJA SA ASTRONOMSKOG KAMPA "LETENKA 2021"