Radan

Radan Mitrović

Regularni Mesijerov Maraton (MM) ove godine koji je planiran da se održi na Andrevlju , zbog loših vremenskih uslova nije održan. Zato smo iskoristili dobro vreme na Letenki da održimo ovogodišnji MM. Ove godine prijavilo se 6 ekipa. To su već bili manje više stari znalci i mogu slobodno reći majstori za MM. Poznavajući njihove sposobnosti i kvalitete, a i znanje skoro da sam mogao i da pretpostavim šta će se desiti na takmičenju. Pošto je samo takmičenje zamišljeno da traje  samo dva sata bilo je jasno da će pobediti onaj koji najbolje zna nebo i ko će da iskoristi da ulovi M objekte u zalasku u krošnjama drveća.

IMG 1887Noć na Letenki, Marko Savić

Takmičenje je počelo žestoko i meni kao sudiji nije bilo uopšte lako da odem s jednog na drugi teleskop ali sam se uz razumevanje takmičara dobro snašao. I već u prvih pola sata napravljena je ta razlika u kvaliteti o kojoj sam vam na početku pisao. M objekti koji su zalazili su ulovljeni i ostalo je da se odrade oni koji će biti duže vremena na nebu. Kako je vreme odmicalo tako se i borba stišavala i trebalo je samo da se odradi tajmnig.

I na kraju evo i spiska pobednika i broj pronađenih M objekata:

  • Milan Lazić 57 M objekata            
  • Marko Savić 55 M objekata
  • Martin Stojanovski  i Luka Pešić 47 M objekata

Uz poziv da se ovom takmičenju u veštini pronalaženja objekata priključe više novih i mladih takmičara, pozdravljam vas i vidmo se na nekom MM takmičenju ili na Letenci dogodine.

IMG 1916

 Foto: M. Savić

Radio reportaža sa AKL

REPORTAŽA

TV reportaša Srpske naučne televizije:

Albumi fotografija učesnika kampa:

ALBUMI FOTOGRAFIJA AKL16

Author: Radan Mitrović