EARTH in 12K HDR 120FPS - Tour The Planet Earth - Best Places and Animals Relaxing Music 8K TV

Zemlja je jedina planeta u solarnom sistemu koja na površini ima okeane. To je peta po veličini planeta u Sunčevom sistemu i jedina na kojoj se nalazi život.

Zemljina mora i okeani, koji pokrivaju 70% njene površine, dom su velikog broja života. Sa prosečnom dubinom od 4 km, oni čine 97% vode na planeti. Pored toga, imaju neke impresivne oblike reljefa: najprostraniji planinski lanac, Srednjookeanski greben, duboko je pod morem. Četiri puta duži od Anda, Stenovitih planina i Himalaja raspoređenih u nizu, proteže se 65.000 km preko Arktika i Atlantika.

Studija koju su zajednički sproveli Univerziteti Minster, Kembridž i Ciriška tehnika pokazala je da je starost planete između 4.400 miliona i 4.510 miliona godina. Do sada je na planeti zabeleženo pet masovnih izumiranja. Prvi se dogodio pre 440 miliona godina, a poslednji pre 65 miliona godina. 

Ekosistemi od kojih zavisimo čine oko 8,7 miliona biljnih i životinjskih vrsta. Barem to potvrđuje studija Univerziteta na Havajima (Sjedinjene Američke Države) sprovedena 2011. godine, za koju se kaže da je najtačnija do sada. Od njih znamo samo 1,3 miliona. Nažalost, VVF svojim izveštajem o Živoj planeti upozorava da je od 70-ih godina prošlog veka samo svetska populacija kičmenjaka smanjena za 60% zbog globalnog zagrevanja, uništavanja ekosistema i krize biodiverziteta izazvane ljudskim delovanjem…

NajlepsaPlanetaZ 1 

NajlepsaPlanetaZ 2

NajlepsaPlanetaZ 3

 

 
 

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Opet steta sto nema titla; ali i... 2 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Zapanjujuca rezolucija.
    Ako sam dobro... 2 dana ranije
  • mila.maja97 said More
    auuu, kakav ooodlican tekst, 2deo mora,... 3 dana ranije
  • mila.maja97 said More
    dobro vece, mili am, eto sta cu gledati... 3 dana ranije
  • luka said More
    Prazni atomi :-))))
    odlicno, edukativno,... 5 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka