Priroda nije toliko opasna i mrzovoljna kako je neki predstavljaju

Tokom prethodnih meseci mnogi domaći i strani mediji pisali su o eksploziji super-nove zvezde Betelgez, iz sazvežđa Orion, i nastanku drugog Sunca na Zemlji. Naravno, to će se dogoditi baš 2012. godine. Pre svega reći ću da je tekst koji mnogi citiraju, prevode ili prepričavaju pogrešan i razloga za paniku nema! Ima i onih koji smatraju da će od eksplozije superove biti i neke koristi, ali nema ni razloga za radovanje.

Iz AM broj 2am2-50
Milosevic
Piše
Milan Milošević

Objavljeni tekstovi navode da će zvezda Betelgez (Betelgeuse) eksplodirati kao supernova, i to do kraja 2012. godine, a ta eksplozija će biti toliko sjajna da će na Zemlji nastati drugo sunce i obezbediće “24 časovnu svetlost na Zemlji”.

Ništa od ovoga se neće dogoditi. Svakome ko ume da razmišlja, malo poznaje temu i prati dešavanja u javnosti iz ove oblasti može da prepozna osnovne karakteristike ovih tekstova – senzacionalizam, veliki broj neistina i nepotpunih/netačnih citata (jedna od karakteristika ovakvih tekstova je to što se naučnicima pripisuju reči koje oni nikad nisu izgovorili). Izostaviću analizu tekstova i predviđanja novinara, pošto bih morao da komentarišem skoro svaku rečenicu, i napisaću samo šta o ovoj temi stvarno govore astronomi (osim onog “ne paničite”).

Kliknite na sliku
betelgez-razmere
Umetnička vizija zvezde Betelgez. Razmera na slici pokazuje dimenzije gasa u odnosu na poluprečnik zvezde i Sunčev sistem

Zvezda Betelgez je druga zvezda po sjaju u sazvežđu Orion i deseta zvezda po sjajnu na celom nebu. Spada u klasu super džinova i jedna je od najvećih poznatih zvezda. Prema poslednjim merenjima ovaj crveni super džin je skoro 1000 puta veći i oko 100.000 sjajniji od našeg Sunca. Starost Betelgeza procenjuje se na nekoliko miliona godina, a trenutne karakteristike navode na zaključak da će ova zvezda uskoro “umreti”, najverovatnije kao eksplozija supernove. Masa Betelgeza je oko 20 puta veća od mase Sunca i nalazi se na rastojanju od približno 600 svetlosnih godina.

Kliknite na sliku
Orion-karta

Ove podatke navode i pomenuti tekstovi, ali tu završava veza ovih tekstova sa realnošću. Astronomi nemaju “kristalnu kuglu” i ne postoji nikakav način da se predvidi kada će neka zvezda da eksplodira, tačnije ne zna se da li je neka zvezda već eksplodirala ili nije. Možda je Betelgez već eksplodirao i “slika” eksplozije prevaljuje put od 600 godina ka nama, možda još nije. Dok ovo čitate možda se Betelgez na nebu pretvori u sjajnu supernovu, možda se to desi sutra, prekosutra, sledeće godine, za sto ili čak hiljadu i sto hiljada godina. Čak postoji mala mogućnost da je masa Betelgeza manja od kritične pa se eksplozija supernove nikad ne dogodi već zvezda okonča život na drugačiji način. Primećujete i sami, previše reči “možda” za tačnu godišnju prognozu.

Ako Betelgez eksplodira kao supernova njegov sjaj postaće višestruko veći. Tokom eksplozije supernove sjaj zvezde postaje toliko veliki da jedna zvezda može biti sjajnija od čitave galaksije u kojoj je živela, ali sjaj svake zvezde koju vidimo zavisi i od rastojanja na kome se nalazi.

Orion
Sazvežđe Orinon. Betelgez je gore levo.

Ako Betelgez eksplodira kao supernova njegov sjaj bi, zbog mase i rastojanja, bio bi manji od sjaja punog Meseca, ali sigurno veći od sjaja Venere (a to se nikako ne može nazvati “drugim suncem”).

Naravno, ova eksplozija sigurno bi bila izuzetno zanimljiv događaj, posebno za astronome. U poslednjih hiljadu godina zabeležene su dve izuzetno sjajne supernove, jedna 1006. a druga 1054. godine. Verovatno najbolje proučena supernova dogodila se 1987. godine u Velikom Magelanovom oblaku.

Na kraju, bez panike i bez oduševljenja, ne nasedajte na novinarsku propagandu i senzacionalističke “smak sveta” tekstove. Velika udaljenost Betelgeza garantuje nam sigurno mesto za posmatranje ove supernove, ostaje nam samo da čekamo da se eksplozija dogodi, ne žurite sa “kupovinom” karata. Priroda nije toliko opasna i mrzovoljna kako je neki predstavljaju.


Važni linkovi vezani za ovaj članak:

O zvezdi Betelgeuse
 
http://www.svetnauke.org/betelgeuse
 
O nastanku supernova
 
http://www.svetnauke.org/nestanak-masivnih-zvezda
 
Sjajne supernove
 
http://www.svetnauke.org/sn1006
 
http://www.svetnauke.org/sn1054-maglina-rak
 
http://www.svetnauke.org/sn1987a