Da još kažem svoje mišljenje o famoznoj "Srpskoj Novoj godini". Čikam sve koji je onako divlje i sa žarom slave po kafanama i diskotekama širom zemlje, da objasne zašto je to srpska, zašto pravoslavna i zašto Nova godina.

Izvod iz članka:

Prvo: ta Nova godina je zapravo merena po kalendaru Gaja Julija Cezara, a i on ga je preuzeo od Egipćana, tako da ne vidim zašto bi to bila nekakva "naša" nova godina. Mi smo prihvatili Gregorijanski kalendar kao Kraljevina SHS 1919. godine i ako je to neka referenca za pozivanje na srpstvo i tradiciju, onda OK. Samo mi neko treba da to objasni ali bez strasti.

Drugo: Nove godine se samo prigodno obeležavaju, a slavljenja po kafanama i u noćnim klubovima su produkt novog društva i potrošačkog mentaliteta, koji je zahvatio ne samo nesrećnu Srbiju, već i čitavu Evropu. (U Grčkoj, gde je pravoslavlje veoma jako i cenjeno, za "katoličku Novu godinu i "njihov" Božić je daleko veća pomama i slavlje njego u vreme njihovih tradicionalnih datuma.) Svima koji se sećaju ili čitaju istoriju je poznato da je kićenje jelki paganski običaj i da čak ni sa Hrišćanstvom nema NIKAKVE veze, a kamoli sa Pravoslavljem.

Kada bi se gledalo po veri, svi pravi Pravoslavci bi trebalo da znaju da je naš najveći praznik zapravo Božić, a ne Nova godina. Itd.

Zna se da je revolucionarnu reformu kalendara napravio naš akademik i profesor Milutin Milanković iz Dalja, daleke 1923. godine i da je njegov kalendar najprecizniji u svetu. Iako su rešenje prihvatile sve pravoslavne crkve i to overile potpisima svojih patrijarha, on nikada nije zaživeo, čak ni kod nas.

Zašto je to tako, ostaje svakome da sam zaključi.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: