teide-nebo

Planina Teide je vulkan na ostrvu Tenerife koje pripada skupini Kanarskih ostrva. Visok je 3718 metara o najviši je vrh Španije. Ako se meri od dna okeana treći je najviši vulkan u svetu (viši su Mauna Kea i Mauna Loa na Havajima). Zahvaljujući ovom vulkanu Tenerife su deseto najviše ostrvo na Zemlji.

teide-jezeroVulkan Teide je aktivan, a zadnja njegova erupcija bila je 1909.

Vulkan je središte Nacionalnog parka Teide. Park je osnovan 1954, a od 2007. se nalazi na spisku Uneskoovih mesta svetske baštine. To je inače jedan od najpesećenijih nacionalnih parkova u svetu sa preko 2,8 miliona posetilaca u toku godine.

Španci ovu planinu zovu El Pico del Teide.

Nebo nad Tenerifima, pa tako i nad planinom Teide je predvino. Kristalno je čisto i gotovo preko cele godine vedro. To je i razlog što se na planini nalazi Opeservatrija Teide.

O ovom predivnom nebu govori i ovaj film.

 

kameraPogledajte video zapis
(u novom prozoru)

 

Teide Volcano
Satelitski snimak vulkana Teide

 

 


Mauna Kea, rajsko mesto za astronome


  Najlepša planeta - Pacifik

... planeti: Najlepša planeta Ne verujem da u vasioni ima lepše i zanimljivije planete od ove Jezero Krater Jezero Krater (Crater Lake) se nalazi na vrhu planine Mazuma u Oregonu, SAD. Čuveno je ...

Najlepša planeta - Jezero Krater

...  Još jedan kratak film o najlepšoj planeti: Najlepša planeta Još jedno veličanstveno jezero: Vostok - život pod ledom  ...

Najlepša planeta Ne verujem da u vasioni ima lepše i zanimljivije planete od ove:     Ne verujem da u vasioni ima lepše i zanimljivije planete od ove: