ssc2007-08b_Med

Maglina Rozeta u vidljivom delu spektra prava je svemirska lepotica. Ovaj objekat u vidljivom delu spektra izgleda kao ružin pupoljak, a u stvarnosti reč je o prelepoj oblasti u kojoj nastaju nove zvezde.

Međutim, ako pažljivo zagledamo ovaj »pupoljak«, možemo uočiti tzv. »zone opasnosti« koje okružuju ekstremno tople zvezde (O-zvezde), koje izbacuju izuzetno snažne zvezdane vetrove, ali i klasično intenzivno elektromagnetno zračenje. Mlađe i hladnije zvezde koje se zadese unutar ovih zona u opasnosti su da njihov materijal za kreiranje zvezdanih sistema bude jednostavno oduvan u prostor.

Dok se za zone opasnosti O-zvezda znalo i ranije, njihovi numerički parametri nisu još bili poznati. Korišćenjem Nasinog teleskopa Spicer (Spitzer Space Telescope) u infracrvenom delu spektra, astronomi su izmerili pet opasnih zona prikazanih na fotografiji. Rezultati su pokazali da su zvezde udaljene 1,6 svetlosnu godinu ili više od O-zvezda bezbedne, dok mlade zvezde unutar ovih zona jednostavno nemaju nikakvu šansu da formiraju sopstvene solarne sisteme.

Intenzivno zračenje i solarni vetrovi ovih super-vrelih zvezda zajednički su oduvali čitave slojeve prašine (predstavljene zelenom bojom) i gasa, ostavljajući prostor, prikazan crvenom bojom, ispunjen hladnijim gasom. Dve najveće plave zvezde nisu u samoj maglini, već iza nje, jednostavno našavši se na istoj vizuri.

Ova nebeska drama od nas je udaljena 5200 svetlosnih godina u sazvežđu Jednorog, na koordinatama RA 06h 31m 58.00s, Dec 4° 54m 51.00s.

Link na fotografiju: NASA/SPITZER

Još iz Zagonetnog kosmosa

Author: Ivan Stamenković

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 8 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...