Nakon što je američka međuplanetarna letjelica Messenger 30. aprila ove godine udarila u Merkur te na njegovoj površini vjerojatno napravila krater promjera dvadesetak metara astronomi na sjevernoj Zemljinoj polutci ustanovili su kako dani postaju se duži.

Taj trend dužeg trajanja dana, istovremeno - kraće trajanje noći, vidljiv je već nekoliko mjeseci, no nakon udara Messengera (lansiran u avgustu 2004.) više nema nikakove dvojbe da će se isto nastaviti i narednih tjedana. Da stvar bude zanimljivija, čak se i sam planet Merkur ovih dana može golim okom uočiti nedugo nakon zalaska Sunca nisko nad zapadnim horizontom!

Donosimo grafički prikaz iz kojeg je neosporno vidljivo o čemu se radi te projekciju daljnjih događanja. Astronomi diljem sjeverne Zemljine polutke (osim ravnatelja Zvjezdarnice „Apollo“, Danijela Reponja, rodom iz Hrvatske) nemalo su zabrinuti zbog ovih događanja obzirom da sve kraće trajanje noći negativno utječe na vrijeme raspoloživo za astronomska istraživanja.

dreponj 446 52 2015 krace noci duzi dani i obratno u krug prva i posljednja fotografija Merkura snimljena sa Messengera sunce 09052015 HMII

 

Šest dana nakon udara Messengera u merkur na Suncu pojavila se ogromna grupa pjega (AR 2339) čiji je promjer sada čak pet puta veći od promjera cijele naše planete!

smajliuboji smajliuboji smajliuboji


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...