Imenovanje objekata i pojava u svemiru nerijetko se kao tema pojavljuje u medijima. Egzotična i ona manje egzotična nazivlja tijekom vremena ustupila su mjesto šturim kataloškim oznakama u kojima se jedino snalaze astronomi. Međunarodni astronomski savez (IAU) jedina je organizacija na svijetu u čijoj su ingerenciji svemirska nazivlja. Da bi neko nazivlje postalo službeno prihvaćeno nerijetko prođu čak i godine.

Na slobodnom se tržištu pojavila pak prava ofenziva raznih „gospodarstvenika“ iz zemlje i svijeta koji za pokoju kunu ili euro uredno na kućne adrese dostavljaju bezvrijedne papire na kojima piše kako se neki dio Mjesečeve površine ili gigantska plava zvijezda nazivaju upravo onako kako ste vi to htjeli. Kako je onda moguće da se prilikom robotičkim misija Marsovih rovera (MER A i B) na fotografijama, primjerice Marsove površine, uredno ispisuju imena kratera, kamena, udolina..koje su opažene koji sat ranije? Ta nazivlja zasigurno nisu prošla složenu IAU proceduru a ipak, koriste ih  svemirske agencije kao valjane kartografske pojmove?! Obmanjuje li nas NASA (ili neka druga svemirska agencija) na isti način kako to čine i „gospodarstvenici sumnjiva morala“?

Odgovor je dvojak; i da i ne. Činjenica je kako u oba slučaja imamo uspostavljena nazivlja za nešto što nije službeno, nešto što nema nikakvu pravnu podlogu. Naredna je činjenica kako nam NASA (ESA, RSA..) te stvari ne naplaćuju dok papir na kojem piše da se plavi div u zviježđu Labuda zove kao i naša ljubav – plaćamo. U čemu je kvaka? Prilikom osvajanja (istraživanja) novih teritorija znanstvenici počesto neke stvari nazivaju internim imenima. Puno je lakše reći kako se na krateru označenom kao  „Tesla“ uočila bijela mrlja nego pojašnjavat kako je bijela mrlja „na onom krateru gore lijevo u sredini“. Dakle neslužbeno, interno davanje nazivlja radi istraživanja je legalno i prihvatljivo s time da zna kako je riječ upravo o tome a ne službenom nazivlju. Stoga, poželite li za vlastite potrebe „kartografirati“ neki dio Marsove površine to smijete učiniti. Nikoga nećete oštetiti.

Evo jednog primjera davanja nazivlja objekima na Marsovoj površini autora ovog teksta nakon što mu je ponestalo snage za daljnje kucanje u wordu.

mars_imenovanje1
Kako kartografirati Marsovu površinu u kućnoj radinosti / Kliknite na sliku

Zaista, zašto ne bi svatko od nas mogao ravnopravno sudjelovati u davanju nazivlja objektima, pojavama, događanjima... u svemiru? Iako astronomsko-astronautičke projekte pretežito plaćaju građani SAD, EU, Rusije i Kine, svi se oni vole predstavljati kao izaslanici cijelog čovječanstva a to bi bili i mi koji čitamo ove retke, zar ne?



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 4 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...