ESO NGS613By ESO - http://www.eso.org/public/outreach/press-rel/pr-2003/phot-33-03.html, CC BY 3.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7121484

Vidimo lep primer prečkaste galaksije koja je od nas udaljena nešto više od 65 miliona svetlosnih godina u pravcu sazvežđa Skulptor. Prečnik ove galaksije je 100.000 svetlosnih godina. Da bih ti slikovitije objasnio njeno mesto u svemiru pozabavićemo se malo matematikom iz nižih razreda osnovne škole. Dakle, da počnemo.

Pretpostavimo da se spremamo na jedno veoma lepo putovanje, na egzotično ostrvo, na planeti koja se nalazi u jednom od 200 milijardi sunčevih sistema, galaksije pod romantičnim nazivom NGC 613. Na put idemo veoma pouzdanim i savremenim JAT­ovim avionom. Za sam put razmišljamo koliko knjiga da ponesemo, nebi li nekako prekratili vreme. Osnovna informacija koja nam treba je „Koliko put traje?“.

Za početak, parametri za proračun su:

► brzina svetlosti: 300.000 km/sec

► brzina aviona: 600 km/h

► udaljenost: 1 svetlosna godina

► prosečan ljudski životni vek: 76 godina

Kada se svi ovi brojevi promešaju i dobro promućkaju matematika kaže da ovaj put (dužine samo jedne svetlosne godine) prosečan putnički avion može da prevali za 1 milion i osamsto hiljada godina.

Poređenja radi, i najuporniji istraživači porodičnih stabala retko doguraju dalje od 15 ili 20 generacija svoje familije, a za proputovanje kroz prostor dužine od samo jedne svetlosne godine, izmenilo bi se 23.684 generacije.

Ovo što smo izračunali odnosi se samo na za jednu svetlosnu godinu, a da bi dobio stvarno vreme dolaska na cilj (galaksija NGC 613) dobijene brojeve pomnoži sa 65 miliona, jer je toliko svetlosnih godina tvoje egzotično ostrvo u egzotičnoj galaksiji udaljeno od nas. Tu svakako ne treba zaboraviti i na Marfijevo pravilo, a koje kaže da „ako postoji nešto što ti ne ide u prilog, to će se sigurno desiti“, tako da je sunčev sistem sa planetom na kojoj je to prelepo ostrvo, sigurno na suprotnom kraju galaksije. Kako je njen prečnik 100.000 svetlosnih godina, dodaj i tu cifru, radi boljeg planiranja literature za čitanje uz put.

Kada uvidiš da nemaš dovoljno strpljenja da dočekaš kraj putovanja i probaš da vidiš kada si morao da kreneš na put, da bi baš sada tamo stigao, shvatićeš da je trebalo da kreneš pre 65 miliona godina, baš nekako u vreme kada su izumrli dinosaurusi (naravno pod uslovom da tvoj avion leti brzinom svetlosti, a ne milion i osamsto hiljada puta sporije).


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 6 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije

Foto...