×

Obaveštenje

Lack of access rights - File '/plugins/content/mavikthumbnails/thumbnails/150x198-images-stories-zivot-zivot-na-neobicnim-mestima-Trst-OgistPikar.jpg'

atmosfera

Stratosfera - region Zemljine atmosfere koji se nalazi između troposfere a ispod mezosfere - prostire se oko 16 do 50 km iznad površine naše planete. Tamo je vazduh redak i suv, hladan i čist. Ozonski omotač, koji služi kao filter ubitačnog Sunčevog ultraljubičastog zračenja, nalazi se u stratosferi.

OgistPikar
Ogist Pikar

Na današnji dan, 27. maja 1921. godine, Paul Kipfer i Auguste Piccard (Auguste Antoine Piccard, 1884 – 1962) su postali prvi ljudi koji su dosegli stratosferu, kada je njihov balon u kome su putovali izleteo iz Nemačke dospeo do visine od 16 kilometra. Dvojica istraživača su sedela u hermetičkoj kabini i vredno merila kosmičko zračenje. Piccard je u karijeri izveo 27 letova u stratosferu i postigao rekordnu visinu od 23 kilometra.

Danas avioni najčešće lete ispod slojeva stratosfere, na visinama od oko 9 do 12 km. Ipak, "Concorde" je leteo brzinom 2 Maha na visini od 18 km, dok američki špijunski avion "SR-71" leti na visini od 26 km, ali je još uvek u stratosferi. Zanimljivo je da i neke jedrilice mogu da dospeju tako visoko: rekord je 15.447 km.

Nedavno je Felix Baumgartner izveo rekordni skok padobranom za čoveka - 39,04 km.

Iako nam izgleda da je stratosfera jako visoko, ne treba zaboraviti da je to relativno jer se njeni gornji slojevi nalaze samo 1% Zemljinog prečnika iznad površine.


Ogist Pikar - Iz članka:Život u dubini

Ogist Pikar (Auguste Piccard, 1884-1962) je bio švajcarski fizičar, pronalazač, istraživač i pasionirani balonista. Svojevremeno je dražao rekord u dostignutoj visini balonom od preko 16 kilometara. Njegov brat blizanac Žan Pikar (Jean Piccard, 1884-1963) bio je hemičar, inžinjer i pasionirani balonista. Usavršio je izradu balona za velike visine. U članku jednih novina iz 1952. izrazio je uverenje da se balonom može stići i na Mars. Njegova žena, Žanet (Jeannette Piccard, 1895-1981), bila je pasionirana balonistkinja i bezmalo tri decenije je držala ženski rekord u osvojenoj visini balonaom. Njihov sin, Don, bio je pasionirani balonista. Na prvi let balonom krenuo je sa roditeljima kada je imao samo sedam godine. Ogistov unuk Bertrand, bio je, pogađate, pasionirani balonista i prvi koji je balonom obišao svet u jednom letu.

Džin Roderberi, tvorac Zvezdanih staza je svom junaku, kapetanu Žan Luk Pikaru nadenuo ime po Ogistu i Žanu Pikaru.

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi: