20. novembar

25 godina Windosa
Pre tačno 25 godina, 20. novembra 1985. izašao je Windows u prvoj verziji. To nije astronomska tema, ali Windows je na sve uticao pa ima smisla da na ovaj način obeležimo njegov rođendan. To činimo preuzimanjem jednog članka iz Wikipedije i kratkim filmom sa Youtube.

windows1

>>  Majkrosoft vindouz (engl. Microsoft® Windows™, izgovor:/ˈwɪndoʊz/) je porodica operativnih sistema za personalne računare i servere kompanije Majkrosoft. Prva verzija je predstavljena 1985. godine kao odgovor na novu strategiju firme Epl i najnoviju verziju operativnog sistema za mekintoše, koji su koristili grafički korisnički interfejs. Majkrosoft vindouz je vremenom stekao dominantnu poziciju na tržištu personalnih računara. Korporacija Majkrosoft je zagovornik zatvorenog koda i vlasnik svih autorskih prava i distribucije operativnih sistema vindouz.

Reč „vindouz“ (engl. Windows) u prevodu sa engleskog jezika znači „prozori“. Pojam se odnosi na jednu od osnovnih vrsta elemenata u grafičkom radnom okruženju - prozora - u kojima se izvršava većina programa.

Vindouz je razvijen za računare kompatibilne sa IBM-om, koji su bazirani na arhitekturi Intel86 (engl. x86), i danas su skoro sve verzije vindouza napravljene za ovu hardversku platformu. Izuzetak je bio vindouz NT koji je pravljen za procesore Intel i MIPS, i kasnije za arhitekture Power PC, DEC i Alfa.

Verzije

Majkrosoft je tokom godina izdao mnoge verzije operativnih sistema.

Ispred verzije je godina njenog prvog izdanja. Serverske verzije operativnih sistema su obeležene podebljanim slovima.

(članak iz Wikipwdije) 

  



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...