Na današnji dan 1957. pas Lajka je postala prva veća životinja koja je poletela u svemir. Kuca vrste samojed, lansirana je u orbitu Sputnjikom-2, drugim veštačkim satelitom koji su napravili Sovjeti. Nažalost, nije bilo planirano da se putnik vrati na Zemlju, tako da je Lajka preživela samo ekoliko sati u orbiti. U Sputnjiku-2 nije bilo TV kamera, a film koji svi znamo o Lajki prikazuje zapravo psa iz Sputnjika.5

Lajka

Sputnjih-2 je lansiran isrom raketom kao i Sputnjik-1, interkontinentalnom balističkom raketom R-7 na orbitu 212x1660 km. Lajka je orbiti nastradala od visoke temperature, a Sputnjih-2 je ušao u atmosferu 14. aprila 1958, nakon 162 dana u robiti.

Članak u AM

Članak u Wikipediji

Draško Dragović
Author: Draško Dragović
Dipl inž. Drago (Draško) I. Dragović, napisao je više naučno popularnih knjiga, te više stotina članaka za Astronomski magazin i Astronomiju, a učestvovao je i u nekoliko radio i TV emisija i intervjua. Interesuje ga pre svega astronautika i fizika, ali i sve teme savremenih tehnologija XXI veka, čiji detalji i problematika često nisu poznati široj čitalačkoj publici. Izgradio je svoj stil, lak i neformalan, često duhovit i lucidan. Uvek je spreman na saradnju sa svojim čitaocima i otvoren za sve vidove komunikacije i pomoći. Dragovićeve najpoznatije knjige su "KALENDAR KROZ ISTORIJU", "MOLIM TE OBJASNI MI" i nova enciklopedija "NEKA VELIKA OTKRIĆA I PRONALASCI KOJA SU PROMENILA ISTORIJU ČOVEČANSTVA"

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...